Новий єврокомісар з питань оборони стоїть на боці України

19 Вересня 2024, 11:54

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оприлюднила своїх кандидатів на посаду нових комісарів, які будуть очолювати блок протягом наступних п’ять років. ЄС уперше призначив комісара з питань оборони, що відображає нові виклики, з якими стикається Європа, пише видання Deutsche Welle. Ним став колишній двічі прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, який належить до Європейської народної партії.

У його позиції щодо України немає сумнівів — він палко її підтримує. «Тим, хто стверджує, що Україна повинна погодитися з мирними умовами Путіна, я б запропонував розглянути можливість запропонувати йому територію своєї власної країни. Миру можна досягти лише за умови перемоги України та захисту її територіального суверенітету, а це можливо лише за нашої набагато більш тривалої підтримки», — заявив він у липні в Європейському парламенті.

Кілька днів тому, на пленарному засіданні у Страсбурзі, Кубілюс заявив, що Європа багато інвестує у безпеку України, але цього недостатньо.

«Минулого року загальна військова допомога Заходу Україні склала лише 40 мільярдів євро, тоді як Росія витратила на війну понад 120 мільярдів євро. Навіть якби ми були готові витратити 100 мільярдів євро замість сорока, у нас виникла б проблема з постачанням більшої кількості зброї, тому що потужність нашої військової промисловості дуже низька. Навіть якщо ми надаємо зброю Україні, ми, принаймні деякі країни, встановлюємо “червоні лінії” — обмеження на її використання проти цілей на російській території. Ці три причини чітко показують, що ми недостатньо інвестуємо в Україну і в нашу безпеку», — сказав він.

Щоб змінити ситуацію, за словами Кубілюса, Європа повинна негайно знайти набагато більші фінансові ресурси для військової допомоги Україні, радикально збільшити виробництво військової промисловості та інтегрувати українську військову промисловість в європейську, а також усунути будь-які «червоні лінії» у захисті безпеки України.

Хоч нова посада Кубілюса звучить масштабно, ЄС відіграє лише периферійну роль в обороні, у сфері, де національні столиці ревниво охороняють свій суверенітет, пише видання Politico. «Замість того, щоб командувати арміями, Кубілюс відповідатиме за кращу організацію фрагментованої оборонної промисловості ЄС і допомогу країнам-членам у переозброєнні, продовжуючи доставляти Україні важливу зброю», — йдеться у матеріалі.

За словами Урсули фон дер Ляєн, комісар з питань оборони працюватиме над розвитком Європейського оборонного союзу та збільшенням інвестицій у його потенціал.

Президентка Єврокомісії запропонувала створити нову посаду на початку цього року у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну, порушивши традицію ЄС розглядати себе як проєкт, присвячений миру. Утім, як пише Politico, будь-яка нова посада в Єврокомісії передбачає боротьбу з іншими (і часто впливовими) членами комісії. Тож Кубілюсу доведеться звітувати перед Хенною Вірккунен з Фінляндії, яка відповідає за технологічний портфель.

Фон дер Ляєн також підкреслила, що нова посада не є захопленням влади. «Я дуже чітко усвідомлюю той факт, що існують компетенції країн-членів, такі як склад військ, місії, розгортання», — сказала вона, додавши, що Кубілюс відповідає за «єдиний ринок і промисловість, зміцнення оборонно-промислової бази».

Новому комісару з питань оборони фон дер Ляєн доручила протягом 100 днів підготувати документ про майбутнє європейської оборони, який підготує столиці до «найбільш екстремальних військових ситуацій». Також є наказ розробити концепції європейського щита протиповітряної оборони і програми кіберзахисту. Кубілюсу також доручили створити коридори військової мобільності блоку і працювати над агрегуванням попиту на військове спорядження серед національних збройних сил.

«Хоча великі країни, можливо, не хочуть брати участь у цій роботі, виходець з маленької країни має певні переваги. Кубілюс може мати більший авторитет, коли закликає до отримання грошей від ЄС, ніж представник великої країни, якого звинуватили б у намаганні просувати свої національні групи», — наголошує Politico.

Водночас Атлантична Рада зазначає, що хоч створення посади комісара з питань оборони, безсумнівно, є значним кроком на шляху до подолання тривалого небажання ЄС займатися питаннями, пов’язаними з безпекою, однак він може не виправдати очікувань у критично важливих сферах.

«Замість того, щоб стати стратегічним лідером європейської оборони, комісар з питань оборони ризикує перетворитися на менеджера із закупівель, який буде постійно втягнутий у війни за територію з національними міністрами оборони (або навіть іншими комісарами), які не бажають поступатися контролем над своєю оборонною політикою. Крім того, менші країни можуть не наважуватися брати участь у тендерах, де, ймовірно, домінуватимуть великі країни, такі як Франція чи Німеччина, які потенційно можуть спрямовувати фінансування на власну військову промисловість», — переконують аналітики.

Утім Атлантична Рада наголошує, що хоч, можливо, ця посада не одразу перетворить ЄС на потужну оборонну організацію, вона є важливим першим кроком на цьому довгому шляху.

«Якщо комісар з питань оборони зможе досягти консенсусу, ефективно використовувати фінансові стимули і подолати опір з боку ЄС, ця нова посада може закласти основу для більш згуртованої і самодостатньої європейської оборонної стратегії — такої, яка з часом може змінити глобальний оборонний ландшафт і посилити роль Європи на світовій арені», — підсумовують аналітики.