Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

Нові французькі інвестиції для України: хто готовий іти на ризик

18 Вересня 2024, 18:01

Цими днями французький мільярдер Ксав’є Ніль завершив купівлю українського оператора мобільного зв’язку Lifecell. Цим кроком зірковий бізнесмен відповів на заклик французького президента Емманюеля Макрона більше інвестувати в Україну, й насамперед — до енергетичної та комунікаційної галузей.


Угода між NJJ Holding та Turkcell опрацьовувалася понад рік і не без труднощів. Попри те, що договір про продаж був підписаний 29 грудня 2023 року, перехід українського оператора з турецьких до французьких рук ускладнювався тим, що певний час 20 % акцій підприємства перебувало у власності російського олігарха Міхаїла Фрідмана, котрий перебуває під санкціями. Київський суд дозволив Turkcell здійснити продаж у квітні цього року, а закрити угоду новий власник зміг у першій декаді вересня.

Згідно з повідомленням Turkcell, вартість операції складає не менше 524,3 мільйонів доларів. Левову частку коштів ( 435 мільйонів доларів) французький інвестор покрив кредитом  Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Міжнародної фінансової корпорації.

Заходячи на український ринок ексцентричний французький підприємець Ксав’є Ніль, – власник Консорциум NJJ Holding, – відгукнувся на заклик президента Емманюеля Макрона інвестувати в Україну.

«Ксав’є Ніль культивує імідж нетипового підприємця зі схильністю до показухи, що дратує його конкурентів», – зазначає агентство Франс-Прес. 25 вересня він презентує свою нову книгу з провокативною назвою «Як же кортить влаштувати безлад»  («Une sacrée envie de foutre le bordel», видавництво Flammarion). Ніль обіцяє розповісти читачам, «як стати мільярдером». 57-річний Ніл, який культивує імідж порушника спокою в бізнесі, почав працювати у віці 16 років, розробляючи послуги для телефонного довідника Minitel, заробив перші грубі гроші на запуску в 1999 році недорогого телефонного оператора Free, який згодом став телекомунікаційною групою Iliad. Він також активно працює в пресі, музичному та аудіовізуальному виробництві. Нині, згідно з даними журналу Challenges, він є 9-ю найбагатшою людиною у Франції зі статком у 22,1 мільярди євро.

«Після повільного старту програма допомоги Франції Україні знайшла новий імпульс завдяки створенню фонду у розмірі 200 мільйонів євро, покликаного стимулювати приватні інвестиції, – нагадує у недавній публікації часопис Challenges.fr. – Деякі з великих груп все ще займають вичікувальну позицію щодо цього величезного ринку реконструкції. У вівторок, 17 вересня, кілька французьких компаній (Schneider, EDF та Saint-Gobain) зустрілися з польськими та українськими групами на першому Тристоронньому діалозі з відновлення, щоб розробити спільні проєкти. Ця зустріч мала вирішальне значення для України, яка звернулася до Франції з проханням долучитися до відновлення інфраструктури, зокрема електропостачання, що регулярно піддається бомбардуванням з боку російської армії».

Піонеру нових великих інвестицій, компанії  NJJ Holding, доведеться відразу ж починати відповідати на складні виклики, що постали в Україні через російську агресію. Зокрема, як і решта операторів, французький інвестор мусить забезпечити виконання рішень НЦУ, згідно з яким базові станції зв’язку мусять бути переустатковані в такий спосіб, щоб до 1 лютого 2025 року гарантувати 10 годин роботи мережі без світла. У Lifecell кажуть, що це буде дуже непросто. Залишається сподіватися на авантюрний характер нового власника та його талант знаходити несподівані рішення в здавалося б безнадійних ситуаціях. «Забезпечення постійного безперебійного живлення в умовах довготривалих знеструмлень стає справжнім викликом для мобільних операторів, пояснили представники мобільного оператора», – кажуть у пресслужбі оператора, що змінив власника.