Від штурмовиків до операторів БПЛА: як обирають бронеплити Ukrarmor для різних завдань

3 Вересня 2024, 11:49

Основний пріоритет кожного військовослужбовця — це збереження власного життя та здоров’я. Ключову роль у цьому питанні відіграють бронеплити, що мають відповідати найвищим стандартам якості та надійності, а також індивідуальним потребам бійців.
Наприклад, для штурмовиків важлива легкість, а для операторів БПЛА — максимальна площа захисту від уламків та осколків. Саме таку продукцію пропонує провідний український бренд Ukrarmor.

Огляд сучасних стандартів захисту

Вибір бронеплит — ukrarmor.com.ua
Відповідність стандартам захисту — це гарантія ефективності бронеплит. Одним з найпоширеніших є американський NIJ — він класифікує броню за рівнями від І до ІV. Схожі системи використовуються й в інших країнах НАТО, наприклад, DIN Поліцейського управління Німеччини. А в Україні основним стандартом є ДСТУ 8782:2018, який визначає основні класи захисту бронеплит:
клас 1 — захищає від боєприпасів калібру 9х18 мм та 9х19 мм, це мінімальний рівень, що зазвичай використовується працівниками служб охорони та волонтерами;

клас 2 — забезпечує захист від куль калібру 7,62х25 мм, підходить для бійців, що працюють далеко від лінії зіткнення;

клас 3 — захищає від боєприпасів 7,62х39 мм та 5,45х39 мм, це середній рівень захисту, що підходить для більшості операцій без прямого контакту з ворогом;

клас 4 — здатен захистити від куль 5,45х39 мм та 7,62х54 мм, випущених з дистанції 10 метрів;

клас 5 — рятує від боєприпасів з підвищеною проникаючою здатністю, у тому числі від куль з осердям зі сплавів твердих металів;

бронеплити 6 клас — найвищий рівень захисту, що витримує влучання з кулеметів великого калібру та іншої бронебійної зброї.

З огляду на це бронеплити 3 клас частіше використовуються бійцями піхотних підрозділів, що перебувають на передовій. Таке спорядження забезпечує достатній захист від основних видів стрілецької зброї.
4 клас має попит серед саперів та бійців інженерних військ, які стикаються із більш серйозними загрозами у вигляді уламків. Клас 5 та 6 ідеальні для снайперів та операторів важкого озброєння, що працюють у найнебезпечніших умовах.

Види бронеплит Ukrarmor та їхні технологічні особливості

Бронеплити для плитоноски — ukrarmor.com.ua
Крім класу захисту, бронеплити Ukrarmor поділяють на кілька категорій залежно від матеріалів виготовлення. Розглянемо особливості кожного виду більш детально.

Бронеплити керамічні

Цей варіант — один з найпопулярніших. Секрет попиту криється у високих показниках міцності за відносно низької ваги: бронеплити керамічні 6 клас важать усього 2,4-3,7 кг. Це робить їх ідеальним вибором для штурмових підрозділів та спецпризначенців.
До того ж броня 6 класу здатна витримувати ураження зі снайперської гвинтівки Двигунова та кулеметів, що є в арсеналі ворога. А бронеплити 5 клас мають анатомічний вигин у двох площинах. Це забезпечує максимальний комфорт при носінні та дає змогу зберігати мобільність. Така форма дозволяє легко стріляти з коліна або положення лежачи, що є критично важливим під час штурмів чи утримання позицій.

Металеві бронеплити

Якщо потрібна надійна та доступна за ціною бронеплита, сталь може стати чудовим вибором. Матеріал забезпечує високий рівень захисту та здатен витримувати влучання із великокаліберної зброї. При цьому такі вироби трохи важчі за аналоги з кераміки або поліетилену.
З метою підвищення безпеки бійців плити покриваються полімерним антирикошетом. Це запобігає відлітанню куль від броні та травмуванню дрібними уламками.

Поліетиленові бронеплити

Порівняно нещодавно на ринку з’явилися плити до плитоноски з надвисокомолекулярного поліетилену (НВМПЕ). Вироби поєднують у собі легкість та міцність. Вони не бояться морозів, спеки та контакту з водою, що робить їх універсальним рішенням для екстремальних умов.
Максимальний рівень захисту таких бронеплит — 3 клас. Це варіант для бійців, основну загрозу для яких становлять уламки, рикошети та шрапнель. Зазвичай цей варіант вибирають поліцейські, медики, волонтери, водії, журналісти, а також оператори БПЛА та артилеристи.

Адаптація бронеплит до потреб різних підрозділів

Варто розуміти, що універсального захисного спорядження не існує — вибір залежить від умов використання. Зазвичай його підбирають відповідно до роду військ:
Піхота — для позиційних боїв ідеально підходять сталеві вироби, які не втрачають своїх властивостей навіть після декількох влучань. А ось штурмові підрозділи, для яких важлива мобільність, вибирають керамічні бронеплити 5 класу захисту або 6-го, що мають меншу вагу.

Спецпризначенці — бійці ССО та підрозділів, що здійснюють регулярні рейди до позицій ворога, часто купують бронеплити 6 клас з кераміки. Хоча в деяких випадках вони також використовують надлегкі поліетиленові бронеплити, з якими можна навіть плавати.

Сапери та інженерні війська — найкращим рішенням вважається цілий бронекостюм, що захищатиме від ураження з-під низу і при цьому буде не надто важким, а також плитоноска з боковими плитами з кераміки або НВМПЕ розміру XL з максимальною площею захисту.

Медики та рятувальники — представникам цих професій часто доводиться евакуювати бійців з поля бою на собі, тому захисне спорядження має бути легким та не обмежувати рухів.

Розуміючи ці нюанси, ви зможете вибрати бронеплити, що підвищать ефективність на полі бою та не заважатимуть під час виконання завдань.

Технології виробництва та тестування бронеплит Ukrarmor

Бронеплити українського виробництва — ukrarmor.com.ua
Військторг Ukrarmor — один з найкращих виробників спорядження в Україні. Особлива увага приділяється ретельним перевіркам продукції, а також удосконаленню технологій виробництва.
Наприклад, для виготовлення металевих бронеплит використовується шведська броньована сталь Armox Advance, відома своєю твердістю (650-700 НВ по Брінеллю) та стійкістю до ударів.
Додатково вироби покриваються полімерним антирикошетом, а його щільність складає 1000-1100 кг/м3, що у 100 разів краще за аналоги з войлоку! Покриття наноситься шарами, тому воно стає ніби «продовженням» сталі та створює круговий захист, що запобігає потраплянню на метал вологи.
Бронеплити кераміка виготовляються з карбіду кремнію (SiC) — одного з найміцніших матеріалів у світі. Він дозволяє значно зменшити вагу плити без втрати її міцності. При цьому спорядження має анатомічні вигини у двох площинах, що забезпечує максимальну ергономіку та комфорт під час носіння.
Для додаткового захисту від розлітання уламків та зменшення заперешкодного травмування використовується зовнішнє покриття з тканини CORDURA 1000D.
Цим матеріалом покриваються і кевларові бронеплити 3 класу захисту, зроблені з НВМПЕ високої щільності — 160 г/м2, що збільшує їхню опорну здатність.
Кожна бронеплита проходить сурові випробування у сертифікованих лабораторіях, де перевіряється відповідність стандартам ДСТУ та НАТО. Клієнти отримують копію протоколу випробувань та фото відстрілу разом з товаром, що підтверджує високу якість та надійність продукції.

Порівняння з конкурентами

Не важливо, який варіант ви виберете — керамічні бронеплити 4 клас або металеві бронепластини 5 класу. Головне — довіряти лише перевіреним виробникам. Коли мова йде про Ukrarmor, ви можете бути впевнені, що:
ціна виробів відповідає якості — компанія утримує конкурентну вартість товарів, щоб кожен український воїн мав доступ до надійної амуніції;

використовуються лише найкращі матеріали — дешеві аналоги можуть негативно впливати на ефективність захисту;

вироби адаптовані до місцевих умов — українське виробництво виготовляє плити та плитоноски «для своїх» і регулярно аналізує відгуки, щоб краще розуміти потреби воїнів ЗСУ;

вибір буде завжди — асортимент Ukrarmor постійно розширюється та вдосконалюється, що дає змогу підібрати спорядження під власні потреби.

Не можна не згадати й про технологічні інновації. Одне з унікальних рішень компанії — впровадження технології 3D multi curved, якою оснащується кожна керамічна бронеплита. Інші виробники пропонують лише плоскі вироби або варіанти з одинарним вигином.

Переваги співпраці з Ukrarmor

Постійне вдосконалення — це головний принцип бренду Ukrarmor. Серед головних досягнень:
понад 5768 виконаних замовлень та 4835 захищених солдатів;

зручність замовлення, у тому числі можливість самовивозу у Києві та безкоштовна доставка товарів на суму від 20 тисяч гривень;

програма лояльності з 5% знижкою за підписку на email-розсилку;

прозора політика повернення або обміну товарів протягом двох тижнів з моменту купівлі;

активна комунікація з клієнтами через соціальні мережі, де можна знайти відповіді на всі актуальні питання.

Кожна плитоноска з плитами 6 класу або нижче виготовляється з думкою про безпеку та ефективність військових підрозділів. Компанія шукає індивідуальний підхід до кожного клієнта, гарантує високу якість та оптимальний захист. Пам’ятайте: довіряючи професіоналам, ви інвестуєте у власний комфорт.

Позначки: