Азаров зняв обмеження на вивезення кукурудзи

27 Квітня 2011, 16:55

«Сьогодні під час засідання Кабміну було відмінено квоти на кукурудзу. І я вважаю, що це крок у правильному напрямі, який дозволить нам, з однієї сторони, надати більшу свободу для дій, у тому числі свободу у бізнес-планах сільськогосподарським виробникам та сільськогосподарським торговцям на новий маркетинговий рік», – сказала Акімова.

Вона відзначила, що таке рішення також позитивно відіб’ється на іміджі України.

«З іншого боку – це посилить імідж України як цивілізованої країни, яка здатна переходити на більш відкритий та прозорий механізм захисту свого ринку в тих випадках, коли це необхідно», – зазначила Акімова.

Водночас, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк сьогодні заявив, що у травні буде розглядатися питання скасування квот на експорт інших зернових.

«Я думаю, що 15-20 травня ми будемо мати баланс і приймемо рішення», – сказав він.

Присяжнюк зазначив, що необхідно проаналізувати посіви озимих культур, як вони збереглися після перезимівлі, а також хід сівби ярових культур, після чого буде прийматися рішення.

Раніше прем'єр України Микола Азаров під час засідання уряду заявив, що країна забезпечила достатні запаси і зберегла цінову стабільність на ринку зерна, тому може розглянути питання про лібералізацію експортної політики. «Ми можемо розглянути питання про скасування експортних квот на кукурудзу», — сказав він.

Напередодні Міністерство аграрної політики й продовольства рекомендувало уряду скасувати квотування експорту кукурудзи.

4 жовтня 2010 року Кабмін увів квоту на експорт зерна в розмірі 2,7 млн тонн до 2011 року, при цьому квота на експорт кукурудзи становила 2 000 тис. тонн.

6 грудня 2010 року Кабмін продовжив строк квотування до 31 березня й, зокрема, збільшив обсяг квоти на експорт кукурудзи з 2 до 3 млн тонн.

30 березня уряд прийняв рішення про чергове продовження квотування експорту зернових – до 1 липня – і збільшив квоти на кукурудзу ще на 2 млн тонн.