Які книжки читають українці за кордоном?

7 Серпня 2024, 11:17

За даними «Книгарні «Є», з початком повномасштабного вторгнення помітила неабияке збільшення замовлень за кордон. Це й не дивно, адже через війну значна кількість українців була змушена залишити країну. Проте це не зменшило їх бажання читати рідною мовою.

За підсумками двох кварталів 2024 35% із ТОП-20 найпопулярніших книг, що замовляли за кордон, складали українські сучасні автори. Перший у рейтингу – бестселер Ілларіона Павлюка «Я бачу, вас цікавить пітьма». Ще одна представниця сучасної української літератури Анастасія Левкова на шостому місці, а на девятому – Андрій Сем’янків (MED GOblin) та його кримінальний трилер «Танці з кістками».

Як зазначають спеціалісти «Книгарні «Є», українці також активно обирали літературу з категорії «Психологія». «Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю і депресією» авторства Володимира Станчишина посіли восьме місце у цьому топі. Значну кількість українців за кордоном складають матері з дітьми, тому не дивно, що на другому місці книга української авторки Юлії Ярмоленко «Малечі про інтимні речі».

У цей же період у мережі «Книгарня «Є» лідером в топі продажів стала книга «Сім чоловіків Евелін Г’юґо» Тейлор Дженкінс Рід, якої у ТОП-20 продажів за кордон немає. «Я бачу, вас цікавить пітьма» посіла четверте місце. «Малечі про інтимні речі» – сьоме, «Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю і депресією» – дев’яте, а «Танці з кістками» – десяте.

Смаки українців у літературі незалежно від країни перебування не дуже різняться: як бачимо, топи продажів налічують однакові видання, а змінними є лише їх місце в рейтингу.

Якщо дивитися на список письменників, чиї книги продалися в найбільших кількостях, на першому місці авторка серії «Кров і попіл» Дженніфер Л. Арментраут, потім – творець «Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіон Павлюк. Остання у трійці лідерів авторка медичних трилерів Тесс Ґеррітсен. Традиційно у цьому списку є Джоан Роулінг, Стівена Кінга, Агату Крісті та Джорджа Орвелла.

Катерина Федоренко, директорка мережі книгарень «Книгарня «Є» прокоментувала це опитування так: «Приємно бачити зацікавленість українською та українськомовною літературою серед українців і за межами нашої країни. Переїзди українців були зумовлені жахливими обставинами, і ми раді, що можемо допомогти відчути частинку чогось рідного людям, які поки не можуть повернутись додому».

Рейтинг країн, до яких здійснювалася доставка, корелює із переліком найчастіше обраних українцями для еміграції після початку повномасштабного вторгнення. Із величезним відривом у топі Польща та Німеччина. Далі – США та країни Балтії.