Українського журналіста не пустили до Росії вшанувати пам’ять пожежників ЧАЕС

27 Квітня 2011, 07:51

Хрієнко їхав до Москви, щоб написати матеріал з траурного мітингу на чорнобильському меморіалі Митинського кладовища, де поховані 27 ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Шестеро з них, випускники Черкаського пожежно-технічного училища, які отримавши надвисоку дозу опромінення, померли відразу – Володимир Правик, Віктор Кібенок, Микола Ващук, Василь Ігнатенко, Володимир Тишура, Микола Титенок. Найстаршому з них було лише 26 років.

За словами Хрінка, 24 квітня він відбув до Москви поїздом №142 «Київ-Москва».

«О 21.00 за київським часом на російській залізничній станції Суземка після прикордонного контролю троє людей у формі, які представилися представниками прикордонної служби, повідомили, що я мушу зійти з поїзда і пройти з ними. На мою вимогу дати пояснення таким діям, російські прикордонники відповіли, що мені заборонено в’їзд на територію Російської Федерації, мої паспортні дані внесені до списку нев’їзних. Цей список – це цілий «талмуд» товщиною у три пальці. Після проведення протокольного допиту, під час якого прикордонники з’ясовували мету поїздки, деталі моїх попередніх візитів до Росії, мене депортували до України поїздом №89 «Москва-Жмеринка. О 1.20 25 квітня я повернувся до Києва», – розповів журналіст.

Раніше Микола Хрієнко двічі проводив фотозйомку та готував матеріал з траурних заходів на Митинському кладовищі у Москві – у 1996 та 2007 роках. Він особисто знайомий з багатьма батьками похованих у Москві ліквідаторів.

«Найвищі російські посадовці в Україні повсюдно впроваджують «рускій мір», а мене не пустили до українських могил», – заявив Хрієнко.

Показово, що цей випадок з українським журналістом стався напередодні, участі в заходах вшанування пам’яті ліквідаторів-чорнобильців в Україні російського президента Дмитра Медвєдєва та патріарха Московського і всієї Русі Кіріла.

«Міністерство  закордонних справ уважно поставилось до цього випадку. З цього приводу до МЗС був запрошений високопоставлений представник посольства Російської Федерації в Україні, якому була вручена нота, якою українське зовнішньополітичне відомство просить надати роз’яснення інциденту із заслуженим журналістом України Миколою Хрієнком. При цьому українське зовнішньополітичне відомство виходить з того, що свобода пересування громадян України та Росії через українсько-російський кордон у тому числі журналістів є невід’ємною і важливою складовою українсько-російських партнерських відносин», – прокоментував інцидент директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.