Маргарита Дикалюк головна редакторка «Тижня»

Інтерес до вирощування малини зростає: скільки експортуємо й кому продаємо солодку ягоду

Економіка
23 Липня 2024, 13:59

Україна постійно нарощує експорт ягід. Останні роки впевнено тримає лідерські позиції з продажу на зовнішні ринки замороженої малини. Минулого сезону ми увійшли в п’ятірку лідерів з постачання продукції на ринок Сполучених Штатів. Водночас обійшли всіх неамериканських постачальників, крім Сербії.

«У Європі ж першими з вирощування малини є серби. Другими — поляки. Україна на третьому місці. У трійку лідерів ускочили буквально торік, до цього були п’ятими. Однак особливість у тому, що в офіційній статистиці Польщі зашита наша українська ягода. Наскільки мені відомо, поляки нашу продукцію показують як свою власну й мають із цього додатковий дохід», — каже Тижню фермер, голова кооперативу «Файна поляна» Тарас Андрійчук.

Для високорозвинених європейських країн, як-от Німеччина, Бельгія, Франція, менш ризикованим вважається купувати ягоду в європейської країни, якою власне і є Польща. Якби Україна мала можливість прямо експортувати в Європу, то, найімовірніше, у рейтингу випередила б поляків.

На думку Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО), та ж Польща щороку отримує приблизно $100 мільйонів на доробленні, іншими словами, простому перепакуванні української ягоди.

«Це урок для України, яка традиційно робила ставку на продаж малини за найнижчою ціною до Польщі, де й залишалася значна частка доданої вартості. Якби галузь вкладала хоча б мінімальні кошти в маркетинг і дороблення продукції, то могла б продавати малину на експорт майже вдвічі дорожче», — пояснює Андрій Ярмак.

Щоправда, коли Україна стане членом Європейського Союзу, то країни, як-от Польща й Сербія, одразу оголосять ліміти на продукцію, яку маємо право вирощувати та продавати на зовнішні ринки. Фермер Тарас Андрійчук наголошує, що за такими правилами працює весь європейський ринок. Водночас для Сербії малина — основна стаття експорту. У Польщі, як порівняти з нами, значно дорожча вартість збирання ягоди. Коли ціна на малину падає, то гостро постає питання нестачі робітників, які б її збирали. Ті ж українці за такі гроші радше залишаться працювати вдома, ніж поїдуть у сусідню країну, де знадобляться додаткові витрати на проїзд, проживання й харчування.

Кооператив «Файна поляна» був заснований 2015 року. Землі кооперативу розміщені в десяти територіальних громадах і двох областях — Тернопільській та частково Івано-Франківській. До 2023-го кількість учасників зросла до 62 осіб. Особливість кооперативу в тому, що кожен його учасник — господар на своїй землі.

Насправді ж процес збирання малини дуже важко механізувати, і одна з найбільших проблем — проблема робочої сили. Тим паче в Україні, де через кліматичні умови неможливо вирощувати сорти малини, які б збирали комбайнами.

«Кожен розв’язує питання збирання ягоди самостійно: хто залучає сім’ю, у кого великі ділянки, наприклад 4 гектари малини, то в сезон збирає малину пів села, — пояснює фермер.

— Водночас ми не орендуємо паї, це не спільне поле й не радянський колгосп. Кожен фермер самостійно ухвалює рішення, як працювати. А кооператив допомагає із закупівлею саджанців і засобів захисту, бо гуртом їх купувати дешевше, спільним збутом продукції та спільним експортом. Адже поодинці нереально експортувати малину й отримувати додаткову додану вартість за вирощену продукцію».

Кооператив “Файна поляна”

З 2018 року кооператив став активно вкладати кошти в потужності, щоб ягоду можна було швидко сортувати, фасувати, заморожувати й продавати. Тоді ж у Городищі Тернопільської області кооператив викупив приміщення тракторної бригади, де згодом побудував камеру шокового заморожування на 3 тонни ягоди на добу й камеру на 60 тонн одночасного зберігання. Згодом фермери також збудували камеру сортування, де одночасно можуть працювати 20 людей, і додатковий шокер, який дає можливість заморозити 10 тонн ягоди на добу. Також звели склад зберігання на 210 тонн продукції.

«Тепер маємо можливість фасувати й продавати ягоду не тільки в день збирання, як це було на початку заснування кооперативу. Насправді це дуже важка праця: зірвана ягода лежить буквально кілька годин і після цього починає псуватися, а її треба збирати через день два з половиною місяці незалежно від погоди. Далі здаєш малину великому переробнику. А там ще потрібно вистояти чергу, бувало, що й до шостої ранку. І ціна завжди була сюрпризом: зазвичай просідала в сезон.

Тепер кооператив має свої холодильники, цехи. Однак спочатку ми все ж продавали заморожену малину через посередників. Але в такий спосіб заробляли не ми, а вони. Тому почали збирати документи й 2022-го вперше самостійно експортували третину переробленої продукції за кордон — у Польщу. 2023 року експортували більше ніж 90 % нашої продукції за кордон. Так, треба відповідати певним вимогам і стандартам. І цей процес досі не завершився. Ми вдосконалюємося.

Нині також розширюємо конвеєр ягідної продукції: приймаємо дикорослу соснову шишку, торік працювали із цвітом бузини, висаджуємо обліпиху, небагато учасників кооперативу працює із суницею садовою (полуницею), але це лише продаж свіжої ягоди, а не заморожування. Бо конкуруємо з Єгиптом, Марокко, а вони заморожену продукцію готові продавати за дуже низькою ціною», — пояснює голова кооперативу «Файна поляна» Тарас Андрійчук.

Загалом цьогоріч на ринок ЄС уже надходить заморожена малина нового врожаю. Ціни стартують від 3,2 євро за кілограм. Є думка, що ціни зростатимуть далі через зниження обсягів виробництва в Сербії та аномальну спеку в основних виробничих регіонах України. До того ж ризики існують через постійні російські атаки на українську інфраструктуру і, як наслідок, графіки відключення електроенергії. Виробники змушені продавати заморожену ягоду якнайшвидше, а не чекати кращої ціни протягом сезону.

Позначки: