«Розгромне рішення»: Україна виграла справу проти Росії щодо Криму  

25 Червня 2024, 16:51

Сьогодні, 25 червня, Європейський суд з прав людини у Страсбурзі оголосив рішення фактично у першій міждержавній справі «Україна проти Росії (щодо Криму)». Зокрема, ЄСПЛ одноголосно визнав, що уряд України довів існування систематичних порушень щодо українців з початку окупації Криму в лютому 2014 року. Йдеться про зникнення та відсутність ефективного розслідування, жорстоке поводження та незаконні затримання, примусову зміну українського громадянства на російське та незаконне поширення російського законодавства, систематичні масові обшуки, а також напади та переслідування релігійних лідерів, які не належали до РПЦ.

Крім того, Україна довела закриття неросійських медіа, зокрема українських та кримськотатарських телестанцій, постійні переслідування та напади на журналістів, заборону мирних зібрань та протестів (напади і переслідування їхніх організаторів), експропріацію (примусове позбавлення, — Ред.) приватного майна, закриття українських та кримськотатарських класів, порушення права на свободу на пересування між окупованою територією Криму та материковою частиною України. Ішлося також і про дискримінацію кримських татар та порушення прав політичних в’язнів.

Першу скаргу в цій справі Україна подала ще у 2014 році. Вдруге та втретє — у 2015 та 2018 роках. Як пише видання Bloomberg, суд у Страсбурзі заявив, що в період з 2014 по 2018 рік було зареєстровано 43 випадки зникнення або викрадень, а також примусове переселення близько 12 500 кримських ув’язнених на територію Росії. Жорстоке поводження з ними включало «свавільні арешти та затримання» і «тортури», жертв «тримали без зв’язку з зовнішнім світом, зав’язували очі, били та вбивали струмом», йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

За словами Уповноваженої у справах Європейського суду з прав людини Маргарити Сокоренко, рішення ЄСПЛ для країни-агресорки є розгромним. Зокрема, у січні 2021 року уряд України та ЄСПЛ «зніс» версію Росії щодо «волевиявлення» та «законного приєднання Криму до складу РФ». «Сьогодні, 25 червня 2024 року рішенням по суті зведено нанівець десятирічні розповіді Росії, що права людини в Криму дотримуються!», — написала Маргарита Сокоренко

Читайте також: Росія залякує мешканців Криму, що під час реінтеграції Україна буде масово ув’язнювати людей

Це рішення є першим, у якому міжнародна судова інстанція визнала Росію відповідальною за політику масштабних та систематичних порушень різноманітних прав та свобод людини на тимчасово окупованій території Криму. «Це рішення унікальне — ряд висновків та порушень за Конвенцією сьогодні ЄСПЛ визнав вперше в своїй практиці (застосування російського законодавства, незаконні суди, примусова зміна громадянства). Це важливий етап та результат на шляху до притягнення агресора до міжнародно-правової відповідальності!», — додала Маргарита Сокоренко.

Розгляд цієї справи був важливим і через те, що всі індивідуальні скарги у ЄСПЛ стояли на паузі, бо не було ухваленого рішення у міждержавній справі. За словами юристки Кримськотатарського Ресурсного Центру Людмили Коротких, тепер можна очікувати, що суд почне розглядати індивідуальні скарги, які подавали жертви за допомогою правозахисних організацій, та виносити рішення у цих справах.

Вона додала, що до ЄСПЛ, наприклад, було подано понад десять індивідуальних справ щодо заборони Меджлісу кримськотатарського народу. «Червневе засідання важливе, оскільки у січні Міжнародний Суд ООН виніс невтішне рішення щодо справи про порушення конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, не визнавши заборону представницького органу корінного народу на півострові дискримінацією. Однак, є надія, що ЄСПЛ винесе інше рішення, враховуючи індивідуальні скарги конкретних людей, які зазнали переслідування, тиску або порушення прав у зв’язку із забороною Меджлісу в Криму», — зазначала Коротких.

На рішення Європейського суду відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець, який теж назвав його історичним. «Це рішення — доказ того, що РФ підло бреше про дотримання прав людини в окупованому Криму! Також це один із кроків на шляху притягнення винних до відповідальності та відновлення справедливості!», — написав він.