Імуноглобуліни при вірусному гепатиті С — навіщо їх призначають

20 Червня 2024, 12:02

Гепатит С — це вірусне захворювання, збудник якого проникає у печінку та пошкоджує її тканини, викликаючи запальний процес та руйнування гепатоцитів. Інколи воно протікає безсимптомно, або симптоми малопомітні, через що людина не звертається до спеціаліста, і патологічний процес стає хронічним, поступово руйнуючи клітини та знижуючи функціональну здатність печінки.

Ситуація ускладнюється тим, що для гепатиту С досі не розроблена специфічна профілактика на кшталт вакцинації. Через це єдиним способом уникнути важких форм захворювання є своєчасна діагностика та призначення лікування. Так, навіть при безсимптомній формі в організмі людини все одно будуть синтезуватись специфічні імуноглобуліни, які свідчать про різні форми патологічного процесу та є маркером зараження вірусами.

Тим, хто знаходиться у групі ризику, рекомендується періодично перевіряти стан свого здоров’я — так, медики, ті, хто мав незахищені статеві контакти чи стикався з проведенням інвазивних маніпуляцій, мають періодично здавати аналізи, адже вірус передається статевим шляхом або разом з кров’ю. Для вашого комфорту це можна зробити у приватних лабораторіях, у яких дослідження виконують максимально швидко. Якщо результати досліджень будуть сумнівними, слід звернутись до лікаря.

Які імуноглобуліни виробляються

Вірус, потрапляючи до клітин, починає активно розмножуватися, відтворюючи власний генетичний матеріал. При цьому, він складається з декількох білкових частинок, які є для організму сильними антигенами. У відповідь на контакт з ними починає вироблятись імунітет:

  1. Імуноглобуліни М. Виробляються через 4-6 тижнів після проникнення вірусу в організм. До цього моменту протікає інкубаційний період, під час якого відсутні будь-які симптоми та реплікація вірусу. IgМ виробляються у великій кількості під час гострої фази захворювання, однак потім їх концентрація знижується.
  2. Імуноглобуліни G. Вони починають синтезуватись приблизно з 11 тижня захворювання. Існує твердження, що їх поява свідчить про хронізацію процесу, але воно помилкове. Вони є складовою специфічного імунітету та допомагають знищувати вірус. Якщо ж вірусне навантаження завелике, а медична допомога не була надана вчасно, процес може перейти у хронічну форму.

Деяка кількість Ig G зберігається у крові людини навіть після одужання. Вони формують специфічний імунітет і швидко реагують у випадку повторного зараження.

Для лікарів виявлення цих антитіл важливе для підтвердження факту захворювання та оцінки його ймовірної стадії.

Як лікують гепатит С

Якщо був підтверджений факт розвитку гепатиту С, можуть проводитись наступні заходи:

  • введення противірусних препаратів;
  • призначення щадної дієти, яка дозволить знизити навантаження на печінку;
  • призначення симптоматичних засобів, якщо вони потрібні.

У вкрай важких випадках може бути проведена трансплантація печінки.

 

Позначки: