Історичний клуб почне діяти в Києві

19 Червня 2024, 09:56

Читацьких клубів у Києві давно не бракує, а відтепер діятиме ще й історичний клуб. Про його відкриття повідомив Польський Інститут у Києві — культурно-освітній державний заклад, що є представництвом Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

В рамках цього проєкту організатори планують запрошувати відомих істориків і обговорювати важливі теми польської та української історії й сучасні труднощі сприйняття минулого. За задумом, зустрічі мають стати платформою для обговорення складних тем.

Перша зустріч історичного клубу запланована на 25 червня, запрошеною лекторкою стане історикиня Наталія Старченко з лекцією на тему: «Як сварилися й мирилися в XVI та XVII століттях».

«Чи була шляхта анархічною, а суд недієвим? Хто і як забезпечував дотримання права і прийнятих в спільнотах норм, коли держава не мала ані монополії на насильства, ані чиновницької піраміди, здатної виконувати розпорядження центру? Та й чи був направду центр як постійне місце прийняття рішень у Речі Посполитій? Чи коректно  говорити: “Варшава вирішила”? Про це, але передусім про рицарську культуру на українських землях на зламі XVI i XVII століть, властиву всій тодішній Європі, з її поєдинками, оголошеннями про помсту, публічними перформенсами ми й поговоримо на лекції», — прокоментувала Наталія Старченко.

Вхід на подію за попередньою реєстрацією. Щоправда, за кілька годин після оголошення про подію реєстраційна форма вже була вичерпана, що свідчить про великий інтерес до історичних обговорень.