Про це повідомила прес-секретар прокурора Донецької області Яна Соболевська.
У повідомленні прес-служби уточнено, що справи порушено за ч.1 ст.364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем), а також за ч.1 ст.367 (службова недбалість).
«Перевіркою встановлено, що причиною отруєння та госпіталізації 60 дітей грудного й раннього віку стало навмисне ігнорування приписів чинного законодавства з боку завідувача молочної кухні та недбале ставлення до своїх службових обов'язків головного санлікаря Ворошилівського району», – повідомляє прес-служба.
З'ясувалося, що 11 з 12 працівників кухні не проходили обов'язкового медогляду.
Крім того, із грудня 2010 року по квітень 2011 року кухня здійснювала переробку молока й виготовлення молочних продуктів для дитячого харчування із грубим порушенням законів.
Головний санлікар не видавав кухні експлуатаційний дозвіл, продукти харчування виробляли без документації.
Продукція кухні не проходила державну санекспертизу та держреєстрацію, а використовуване технологічне обладнання не мало атестата.
«Контроль над безпекою молочних продуктів, зокрема, шляхом створення та діяльності лабораторії, не здійснювався», – йдеться в повідомленні.
Всі ці обставини були напевне відомі Ворошилівській СЕС, оскільки вона проводила перевірки молочної кухні перед початком її роботи та щомісяця.
У своїй діяльності завкухні і посадові особи СЕС, які здійснювали саннагляд за діяльністю кухні, керувалися прийнятими за часів СРСР нормативними актами, зокрема, затвердженим у 1944 році Положенням про молочні кухні та Правилами 1971 року, не враховуючи, що норми цих актів не відповідають нинішнім законам України.
Нагадаємо, 60 дітей віком до 3 років було доставлено 3-8 квітня в інфекційні відділення міських лікарень №1 і №21 у Донецьку з гострою кишковою інфекцією після вживання продукції дитячої молочної кухні лікарні №1.
Після масового отруєння дітей у Донецьку були звільнені чотири співробітники дитячої молочної кухні у Ворошиловському районі міста.