Українське подружжя отримає €48,6 тис компенсації за знущання міліції

21 Квітня 2011, 21:23

Відповідне рішення суд прийняв на засіданні 21 квітня.

Нечипорук був затриманий у Хмельницькому в травні 2004 року за підозрою в незаконному зберіганні наркотиків.

З його слів, у міліції його катували, змушуючи зізнатися в убивстві жінки, яка була застрелена у власній квартирі за тиждень до його арешту.

Крім того, його дружині, яка перебувала на 8 місяці вагітності, погрожували побиттям у разі, якщо Нечипорук відмовиться взяти на себе провину, внаслідок чого він визнав себе винним.

Нечипорук кілька разів звертався в прокуратуру Хмельницького з приводу жорстокого поводження з ним, але щоразу отримував відмову в порушенні кримінальної справи проти співробітників правоохоронних органів, незважаючи на те, що судовий лікар підтвердив наявність відповідних травм.

У травні 2004 проти Нечипорука була порушена кримінальна справа за обвинуваченням в убивстві з метою отримання прибутку.

У травні 2005 він був виправданий, тому що суд ухвалив, що зізнання Нечипорука було отримано силоміць.

Після апеляції з боку родичів убитої в серпні 2007 Хмельницький обласний суд визнав Нечипорука винним у низці злочинів і засудив його до 15 років позбавлення волі.

У листопаді 2004 він і його дружина подали позов у Європейський суд, який одностайною ухвалою визнав застосування катувань, незаконне затримання і несправедливий судовий розгляд.

Суд також визнав скаргу Йонкало, яка стверджує, що вона зазнавала погроз і принижень з боку співробітників міліції.

Як повідомлялося, раніше Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 2,4 тис євро 62-річній жительці Запоріжжя Ларисі Калюжній за затягування судового розгляду в справі про власність між її колишнім чоловіком і братами.

Окрім цього, Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 16 тис. євро компенсації моральних збитків громадянину Польщі, 32-річному Петру Новаку, який постійно проживає в Перемишлі (Польща), за побиття його у відділенні міліції у Львові.