Син Каддафі кличе в Лівію США та правозахисників

18 Квітня 2011, 21:22

«Ми хочемо, щоб американці завтра ж прислали ознайомчу місію, щоб з'ясувати, що відбувається в Лівії. Ми також хочемо, щоб з цією ж цілю сюди приїхали представники (правозахисної організації) Human Rights Watch», – зазначив він в інтерв'ю газеті Washington Post, опублікованому в понеділок, 18 квітня.

Саїф аль-Іслам категорично відкинув звинувачення в атаках проти мирних мешканців.

Раніше ООН, правозахисні організації та іноземні журналісти звинуватили проурядові сили Лівії в масованих обстрілах і бомбардуваннях міста Місрата, де, за неофіційними даними, загинули вже близько 300 мирних жителів.

«Ми не боїмося Міжнародного кримінального суду. Ми знаємо і переконані в тому, що не скоювали злочинів проти власного народу», – зазначив Саїф аль-Іслам.

За словами сина Каддафі, лояльні його батькові сили борються не проти цивільного населення, а проти пособників «Аль-Каїди», що «засіли» в місті. Він порівняв дії лівійської армії в Місрате, зокрема, з методами американців в іракському місті Ель-Фаллуджа.

«Це абсолютно те ж саме. Я не погоджуся з тим, що лівійська армія вбивала мирних громадян. Цього не було. І цього ніколи не буде», – додав він.

За його зізнанням, керівництво Лівії, яке в останні роки активно намагалося поліпшити імідж країни на міжнародній арені, ніяк не очікувало, що опиниться в опалі.

«Ніхто на Близькому Сході, і особливо в Лівії, не думав, що одного разу президент Обама атакує Лівії або будь-яку арабську країну. Це був сильний шок, сильне потрясіння для всіх, навіть для мого батька», – заявив син Каддафі.

Замість того, щоб нападати на Лівію, сказав він, США повинні були допомогти їй боротися з «Аль-Каїдою». Потім, як тільки «терористи» були б вигнані з Місрати і Бенгазі, можна було б говорити про національне примирення і демократії в рамках нової конституції, яка передбачала б зведення ролі Муамара Каддафі до «символічної», вважає Саїф аль-Іслам.

У середині лютого в Лівії почалися масові демонстрації з вимогою догляду правлячого країною більше 40 років Каддафі, які згодом переросли в збройне протистояння між урядовими силами і повстанцями.

СБ ООН 17 березня прийняв резолюцію, що передбачає введення безпольотної зони над Лівією і відкриває можливість іноземного військового втручання в ситуацію в цій північно-африканській країні. 19 березня розпочалися операції коаліційних сил, зокрема, Великобританії, Франції, США, Канади, Бельгії, Італії, Іспанії, Данії, Норвегії. Керівництво кампанією в Лівії 31 березня повністю перейшло до представників командування НАТО. Метою операції Північноатлантичного альянсу, що отримала умовне найменування «Об'єднаний захисник», є забезпечення ембарго на постачання зброї, безпольотною зони і заходів із захисту цивільного населення.

Збройні сили США оголосили про припинення своєї особистої участі у військовій операції, поклавши обов'язки щодо завершення місії на Великобританію, Францію та інших союзників по НАТО.