Янукович пообіцяв скоро винести на обговорення закон про вибори

18 Квітня 2011, 19:57

«Цей проект закону буде винесений найближчим часом на громадське обговорення», – зазначив Янукович, додавши, що у підготовці цього проекту беруть участь представники всіх фракцій Верховної Ради, фахівці міжнародних та неурядових організацій.

За його словами, проект обов’язково буде передано до Венеціанської комісії для аналізу та рекомендацій. Окрім цього, вже зроблені певні кроки щодо створення Конституційної асамблеї, яка готуватиме новий проект редакції Конституції України.

«І обов’язково ця Асамблея тісно співпрацюватиме з Венеціанською Комісією», – додав Янукович.

Як зауважив Янукочив, продовжується робота над удосконаленням антикорупційного законодавства, також зауважив президент, зокрема нагадавши,що Верховна Рада вже схвалила Закон «Про засади запобігання та протидії корупції в Україні».

«На завершальній стадії знаходиться адміністративна реформа, в ході якої на 30-50% скорочено чисельність чиновників всіх рівнів. Важливе значення також мають пенсійна та земельна реформа, які вже розпочаті урядом», – відзначив президент.

Нагадаємо, перший заступник міністра юстиції України Інна Ємельянова в ефірі Шустер Live заявила, що Віктор Янукович буде особисто приймати рішення щодо кінцевого варіанту проекту закону про вибори в Україні.

У середині березня робоча група завершила розробку концепції законопроекту про вибори Ради.

Національний демократичний інститут вийшов зі складу робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства при президенті України.

Регіональний директор НДІ в Євразії Лора Джуетт у листі до міністра юстиції Олександра Лавриновича зазначив, що "НДІ вирішив призупинити свою діяльність у робочій групі до того часу, поки робота над проектом закону не стане більш прозорою та такою, яка враховує різні думки.

Лавринович сподівається, що Верховна Рада прийме законопроект про вибори парламенту, який буде запропоновано Януковичем, у вересні-листопаді.

Група з питань удосконалення виборчого законодавства ініціювала збільшення прохідного бар'єра в Раду для партій з 3% до 5%.

Крім цього, концепція законопроекту передбачає, зокрема, відмову від фіксації у виборчому бюлетені на виборах Ради графи "Не підтримую кандидатів у народні депутати України від жодної політичної партії" (у загальнодержавному окрузі), а в бюлетені для голосування в одномандатному окрузі – "Не підтримую жодного кандидата".