Викрадений палестинець вчився в Україні на електрика

8 Квітня 2011, 08:35

Палестинець вчився в Запорізькому виші на електротехнічному факультеті з 1989 по 1994 роки.

До Харкова він приїхав в 1995 році, щоб закінчити аспірантуру, але не у військовому вузі, а в Академії міського господарства. Вже в 1999 році, закінчивши аспірантуру, він поїхав до Києва, де захистив дисертацію на тему:« Застосування вольтододаткових трансформаторів з електронним керуванням для поліпшення якості електроенергії в міських електричних мережах» (вона, до речі, є в електронному реєстрі бібліотеки Вернадського, де одну з 150 сторінок можна купити за 27 центів).

Окрім цього, професор Харківської воєнно-інженерної академії Костянтин Власов, у якого ніби-то навчався палестинець, в цей час на кафедрі «електропостачання міст» дійсно працював, але з ракетами його наукова діяльність ніколи не була пов'язана – виключно «харчування» комунальних підприємств, а самого Дірара професор не зміг згадати.

«Я, на жаль, не пам'ятаю такого студента-іноземця. Їх у мене були сотні», – зазначив 80-річний Власов.

Дружина-українка Вероніка Дірар також запевняє, що її чоловік ніколи не вчився в Харкові у військовому вузі.

«Підготовчі курси він закінчив у Єревані, потім вступив до Запорізького машинобудівний інститут, де отримав кваліфікацію електрика, у 1995-му приїхав до Харкова, де закінчив аспірантуру, потім успішно захистив її в Київському політеху, і ми разом поїхали до нього на батьківщину.Чоловік ніколи навіть не цікавився військовою технікою, і ніколи в нашому оточенні не було людей, пов'язаних з Хамасом», – зазначає вона.

За інформацією ізраїльських ЗМІ, Дірар як навчався в Харкові ракетобудування, але й нібито очолював групу земляків-палестинців, які навіть на території Україні ворогували з такими ж студентами-ізраїльтянами в 90-х.

«Це цілковита вигадка, за всі 15 років, які я живу в Україну, я не зустрічав жодного ізраїльтянина, який би навчався у харківському вузі, тому ворогувати нам було не з ким.Справа в тому, що у нас мало своїх інститутів, тому ми шукали можливості здобувати освіту за кордоном, в Ізраїлі таки вистачає своїх вузів, і сюди вони ніколи приїжджати не прагнули.До того ж Дірар завжди був миролюбним, у нього в комп'ютері я ніколи не бачив ні специфічної літератури про зброю, ні креслень ракет, він такого ніколи навіть не малював», – розповів виданню харківський земляк Абу-Сісі Шаді Отман.

Це припущення підтвердили і чиновники від освіти.

«Ізраїльтян в харківських вузах дійсно одиниці, для них більш привабливі навчальні заклади Німеччини або Франції, де вони і вчаться», – зазначилив обласному управлінні освіти.

Нагадаємо, Абу-Сісі був викрадений уночі 18 лютого з поїзда N63, що прямував з Харкова до Києва. Він одружений на українській громадянці, яка й повідомила Агентство ООН у справах біженців про зникнення чоловіка.

Згодом Ізраїль повідомив, що Абу-Сісі знаходиться в ізраїльській в'язниці.

31 березня, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко заявляв, що СБУ і МЗС мають можливість дізнатися, яким чином палестинця було вивезено з території України до Ізраїлю.

Дірар Абу-Сісі спростовує свій зв'язок з бойовиками терористичної організації "Хамас" і причетність до численних вбивств на території Ізраїлю і категорично заперечує свою провину.