На Донеччині танкісту воювати легше, ніж на Херсонщині. Розповідь 22-річного командира танку

13 Липня 2023, 16:06

Боєць із позивним Девід, якому всього 22 роки, вже командує танковим екіпажем. За цим стоїть особиста трагедія: росіяни забрали життя його сестри та близького друга. Він став головним героєм нового сюжету проєкту «Український Свідок». Хлопець бере участь у російсько-українській війні з 2020 року. Його танковий екіпаж належить до 28-ї ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу. З 2022 року екіпаж під його командуванням знищив близько 30 бойових одиниць ворога.

Має шалену мотивацію воювати: загарбники завдали багато болю йому та його сім’ї. «У Харкові росіяни під час евакуації розстріляли мою сестру разом з родиною, — розповідає хлопець. — Також на цій війні у мене загинуло багато близьких друзів. І я собі дав слово: поки війна не закінчиться, я від поставлених задач не відмовлятимусь. Навіть якщо це буде смерть».

Першою реакцією Девіда на загибель близького друга, бійця з позивним Чай, була агресія. Хлопець розповів, як хотів їхати на танку прямісінько у російські окопи. Втрату рідних, яких росіяни розстріляли під час евакуації з Харкова, хлопець подолав швидко. «Це був квітень, — згадує Девід. — Ми перебували на Херсонщині, противник наступав. Ми мали дуже багато роботи. Днями не спали, і це все якось швидко забувалось».

Читайте також: Будні бійця на фронті. Детальний опис нічного бою під час зимової кампанії

Танкіст розповів про випадок, коли одного разу «танкісти перетворились на піхоту» — зазвичай таке стається у випадку втрати танка. На Херсонському напрямку наприкінці літа 2022 року російський артснаряд зніс пів башти танка. Машина їхала, але стріляти вже не могла. Але поставлену задачу хлопці виконали: провели у село нашу піхоту.

За досвідом Девіда, на Донеччині танкісту воювати легше, ніж на Херсонщині, через особливості ландшафту. Можлива причина — наявність специфічної техніки у росіян на півдні, яка зчитує вібрації землі. Девід розповів, що завдяки цій техніці противник знав, де та в якому напрямку рушить наша техніка.

На Донбасі українським танкам завдають мороки «Ланцети» (БПЛА російського виробництва). Серйозної небезпеки вони не несуть, але можуть тимчасово вивести машину з ладу.

Як досвідчений боєць Девід розповів, як близьким та друзям краще підтримувати військових. «Ніколи не згадувати війну, — каже він. — Особливо з піхотинцями, саме вони відчувають на собі всі тяготи війни. Потрапляючи додому, вони хочуть просто розслабитись».


«Український свідок» – проєкт, створений 25 лютого 2022 року – на другий день після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Головна мета проєкту – документування подій війни та поширення фото і відео-матеріалів в Україні і за кордоном.