Японці шукають місце витоку радіоактивної води за допомогою солі для ванн

4 Квітня 2011, 13:22

Спочатку передбачалося, що вона проникає з другого реактора в ушкоджений технічний колодязь для електрокабелів, а потім потрапляє в море.

Однак у понеділок представник компанії-оператора станції Tokyo Electric Power (TEPCO) повідомив, що за допомогою засипаного у воду 13 кг білого барвника було встановлено, що заражена рідина витікає з іншого приміщення.

За даними Reuters, для ідентифікації джерела витоку забрудненої води було вирішено використати сіль для ванн. Остання утворює молочний колір, що дозволяє відслідкувати джерело витоку. Загалом було використано близько 13 кг засобу.

Тріщина завдовжки близько 20 сантиметрів була виявлена ​​в суботу, 2 квітня, в стінці технічного колодязя на території АЕС в прибережній зоні.

Як вважають експерти, радіоактивна вода з будівлі 2-го енергоблоку по тунелю для електрокабеля йде у цей колодязь і потім стікає через тріщину в бетонній стіні у водоприймач АЕС. У той же день тріщину забетонували, але обсяг витоку після цього не зменшився.

Напередодні фахівці спробували закрити пролом за допомогою спеціального полімерного порошку, здатного вбирати воду в обсязі, що перевищує власну в 50 разів. Для цього порошок змішували з папером і тирсою. Однак цей варіант також не дав позитивних результатів.

Оператор продовжує пошуки інших подібних пошкоджень в дренажній системі АЕС, якій були заподіяні серйозні руйнування під час землетрусу 11 березня.

Скупчення радіоактивної води у приміщеннях станції і її витік за межі енергоблоків викликало різке зростання радіації в морській воді поблизу АЕС, що перевищує припустиму межу майже в 4,4 тисячі разів.

Це перешкоджає відновленню активних відновлювальних робіт, включаючи вирішення найбільш серйозної проблеми, – перегріву систем аварійних реакторів.

За оцінкою японських чиновників, на відновлення системи охолодження станції піде декілька місяців. І навіть після того, як ситуація буде відносно стабілізована, на повну ліквідацію аварії будуть потрібні роки.

Як заявив представник Агентства з ядерної та промислової безпеки Хідехіко Нішіяма, поворотного моменту слід чекати протягом наступних місяців, проте це не буде остаточною перемогою. Такі ж приблизні терміни в неділю назвав радник прем'єр-міністра Японії Наото Кана, депутат парламенту Госі Хосоно.

З приблизно 400 ліквідаторів приблизно сотня зараз ночує поза АЕС – на віддаленій на 10 км атомної станції "Фукусіма-2". Решта розміщуються в посиленому бетонному будинку на самій "Фукусіма-1". Всередині не так багато місця, і деяким працівникам доводиться спати в коридорах.

Після роботи ліквідатори у спеціальному тамбурі знімають взуття, шоломи і рукавички. Потім вони проходять у другий тамбур, де їх перевіряють на радіоактивність. Якщо її рівень підвищений, відбувається процес дезактивації в окремому залі. Там радіоактивні частинки змивають потоками води.

Ліквідатори на станції працюють вахтовим методом три-п'ять днів і після цього отримують відпочинок. За цю небезпечну роботу вони отримують, за даними одного з тижневиків, по 500 тисяч ієн на день – приблизно 6 тисяч доларів.