Руїни та незліченна кількість мін-пелюсток. Як живе село на Харківщині через сім місяців після деокупації

24 Квітня 2023, 14:45

На новому відео проєкту «Український Свідок» – село Кам’янка неподалік Ізюма. Село перебувало під російською окупацією 5 місяців – з квітня до вересня 2022 року. Його звільнили під час контрнаступу ЗСУ. Нині до Кам’янки з’їжджаються місцеві: з 1200 жителів поки повернулося приблизно 40.

За словами місцевої мешканки, під час окупації росіяни вбили 32 її односельців. Одного розстріляли та розкатали танком, двом братам, які ховались у погребі, кинули вибухівку. «Від них залишилися самі кістки», – каже жінка та плаче.

Росіяни по собі залишили суцільні руїни та незліченну кількість мін-пелюсток. Буває, що досі на них підриваються місцеві – сапери територію ще не розміновували.

«Все розбите, як його відбудовувати, я не знаю. Душ розбили, туалет розбили, ліжка навіть позабирали. Розграбували все», – розповідає місцева мешканка.

Росіяни в Кам’янці крали все, що потрапляло під руку. Поїли також всю худобу в селі: з кількох сотень корів вціліла лише одна, також масово вбивали собак.

Місцевим жителям вижити у зруйнованому селі допомагають волонтери: привозять харчі та будматеріали.


«Український свідок» – проєкт, створений 25 лютого 2022 року – на другий день після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Головна мета проєкту – документування подій війни та поширення фото і відео-матеріалів в Україні і за кордоном.