Японцям не вдається зупинити витік радіоактивної води в океан

3 Квітня 2011, 11:01

"Спроба забетонувати тріщину не принесла очікуваного результату. Через шість годин після того, як залили бетон, він так і зміг затвердіти, оскільки кількість витікаючої води дуже велика", – відзначає NHK.

За даними телекомпанії, рівень радіаційного випромінювання від води складає 1 тис мілізіверт на годину. Роботи із запобігання витоку радіоактивної води почалися о 16:30 в суботу 2 квітня. Спроби запобігти витоку води продовжаться і в неділю.

Для цього TEPCO збирається використовувати спеціальний полімер, який поглинає воду. Крім того, TEPCO намагається відкачати радіоактивну воду з підвалів турбінних відділень енергоблоків 1, 2 і 3.

Як передає NHK, TEPCO планує перемістити цю воду в сховище, проте для цього необхідно очистити сховище реактора 2.

Також оператор АЕС намагається відновити систему охолодження реакторів. Для цього в реактори подавалася морська вода у великих кількостях, проте згодом від використання морської води вирішили відмовитися, вважаючи, що вона може призвести до корозії. Тому в реактори за допомогою помпи, встановленої на баржі збройних сил США, подається свіжа вода.

Напередодні в ТЕРСО повідомили, що з тріщини в енергоблоці № 2 аварійної АЕС "Фукусіма-1", що постраждала від землетрусу і цунамі, в океан витікає вода з високим вмістом радіоактивних речовин.

За даними Національного поліцейськог агентства Японії, у результаті землетрусу і цунамі загинули 12 тис 9 осіб. За даними відомства на 10:00 місцевого часу, найбільше число загиблих припадає на префектуру Міягі – 7 тис 318 людей, а також на префектуру Івате – 3 тис 518 осіб,а також Фукусіма – 1 тис 113 осіб.

Безвісти зниклими вважаються 15 тис 472 людини. Кількість постраждалих в результаті руйнівного землетрусу і цунамі досягло 2 тис 878 осіб.