Пуери виготовляють та п’ють в Китаї вже понад три тисячі років. Це окрема група чаїв, яка від звичних для нас чорних та зелених чортів відрізняється надзвичайною особливістю: Шен пуер (https://newtea.ua/uk/chay/chay-puer/vid-shen-pu-er), як коньяк, витримується роками та з віком лише набуває цінності.
Як виготовляється «чай з витримкою»
Далеко-далеко в мальовничоих горах провінції Юньнань, як і тисячі років тому, збирають чайне листя і роблять відомий на весь світ напій. Протягом століть технологія практично не змінилася. Пуер Шен – чай постферментований, спосіб його виготовлення відрізняється від всіх інших видів чаїв.
В процесі обробки чайне листя проходить наступні стадії:
• сушиться на сонці;
• підсмажується або пропарюється у великих котлах;
• підсушене листя скручується;
• знову сушиться, щоб позбутися залишків вологи.
Отримана на виході сировина «маоча» – це ще не готовий пуер, а лише «напівфабрикат». Щоб вийшов справжній чай Шен, листя пресують у точі, цеглинки, млинці та відправляють дозрівати. Цей процес триває мінімум три роки, після чого молодий пуер готовий до куштування. Але максимально яскраво смак пуеру розкривається після 10-12 років витримки: він стає насиченим, глибоким, досконалим. 20-річні пуери – колекційні екземпляри, їх тримають на поличці, як музейні експонати, лише обраним вдається скуштувати такий чай.
Яким має бути справжній Шен
Традиційно шени виготовляють на мануфактурах Юньнані, а також в провінції Фуцзянь, саме звідти пуер привозять до України. Але щоб не помилитися при виборі, треба знати, як виглядає оригінальний витриманий чай.
5 ознак справжнього пуеру Шен:
- На упаковці вказаний цифровий код, з якого можна визначити мануфактуру, рік збору врожаю та сорт пуеру. Кожна чайна фабрика в Китаї також має оригінальний логотип.
- Чай пресований в традиційні форми: точу, млинчик, цеглинку, гриб тощо. Чайне листя має настільки щільно прилягати одне до одного, що відокремити навіть маленький шматочок руками дуже складно, треба застосувати шило або спеціальний ніж для пуеру.
- Суха заварка має бути чистою, без гілочок, сторонніх елементів, сміття. Допускається трішки дрібної крихти.
- Пуер до 5 років вважається молодим, має світло-зелені листочки, в настої також світлий, схожий на зелений чай. Шен більш поважного віку темніший в заварці і завареному вигляді. Але в будь-якому разі заварений чай прозорий
- Смак насичений, зелений пуер більш терпкий, різкий, витриманий Шен без гіркоти, збалансований, вишуканий, з солодким фруктовим післясмаком
Правила приготування пуеру
Треба вміти заварювати шен пуер, щоб напій максимально розкрив свій смак та аромат і гроші не були пущені на вітер, адже це один з найдорожчих чаїв. Перший крок – обрати заварник для чаю. В Китаї з давніх-давен для цього використовували глиняний, потім чавунний посуд, здатний довго тримати температуру, даючи напою розкритися.
Сьогодні підхід у заварюванні більш демократичний, аби це був натуральний матеріал, що не спотворює смак та аромат чаю: використовуються скляні, керамічні, фарфорові заварники. Обрати посуд, спеціально розроблений для заварювання листового чаю, можна на сайті https://newtea.ua/uk/posuda-dlya-chaya/zavarniki-dlya-chaya.
Приготування пуеру:
- Відколоти шматочок заварки. Зробити це можна ножем з тонким лезом або шилом, поклавши точу на кухонну дошку. На одну порцію треба 5-7 г заварки – це невеликий шматочок 1х1 см.
- Покласти чай до чайника та залити 200-250 мл води. Температура води має бути 80-900С.
- Почекати 2-3 секунди і злити воду. Перший пролив – не для пиття, а для того, щоб промити чаїнки.
- Знову наповнити чайник для заварки водою і настоювати 20 секунд.
Важливо не перетримати настій, бо буде гірким, тому чай треба розлити по чашкам та насолоджуватись неповторним смаком пуеру.
Справжній Шен пуер заварюється 7-9 разів, з кожним проливом час настоювання збільшується, доходить до 45 секунд. Чаювання пуером – це справжнє свято смаків, адже з кожним проливом чай відкривається по-новому.