Португалія опинилася на межі банкрутства

24 Березня 2011, 15:56

«Опозиція заблокувала прийняття «Програму економічної стабільності та росту», яка мала б зменшити дефіцит бюджету та підвищити рівень довіри європейських країн до Португалії, і поставила «життєздатність» всієї країни під загрозу», сказав Сократес у телезверненні до народу.

Відмова від запровадження конкретних заходів по боротьбі проти наслідків кризи, змусив Лісабон шукати допомоги ззовні.

У Брюсселі сьогодні планується обговорити стратегію країн-членів Єврозони у боротьбі проти боргової кризи. Зокрема, на обговорення буде винесено питання про збільшення Резервного фонду EFSF (European Financial Stability Facility – Європейський Фінансовий фонд стабільності) до 440 млрд. євро. у зв’язку з можливістю кредитування Португалії.

Португалія стане третьою з 17 країн Єврозони після Ірландії і Греції, яка звернеться за кредитом до країн-членів ЄС та Міжнародного Валютного Фонду (МВФ).

Наразі в Резервному фонді достатньо коштів для допомоги Португалії в подоланні фінансових труднощів протягом кількох років. Проте, якщо країна не зможе врегулювати внутрішні проблеми та втратить доступ до європейського фінансового ринку, вона може потягнути за собою у «боргову яму» Іспанію – четверту за величиною економіку Єврозони з вразливою банківською системою.