ГПУ викликала на допит двох працівників НАБУ

5 Грудня 2017, 14:47

У вівторок, 5 грудня, Генпрокуратура викликала на допит двох штатних працівників НАБУ. Про це під час брифінгу заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Сьогодні о 10-й годині почалися слідчі дії із двома працівниками НАБУ", – повідомив генпрокурор, відповідаючи на запитання журналістів.

При цьому він пояснив різницю між поняттями "агент НАБУ" та "штатний працівник НАБУ".

"Прошу пресу зробити одне зауваження: згідно чинного законодавства не існує такого поняття, як "агент НАБУ". Існує два поняття: "штатний працівник НАБУ", які мають бути всі до одного набрані на відкритому конкурсі, і можуть бути "позаштатні співпрацівники" – це те, що в народі називають "співпрацею". Вони, звичайно, набираються у порядку, встановленому спеціальним законом. "Агент НАБУ" – це калька з американського аналога "FBI agent". В нашому ж законодавстві є лише: "працівник штатний" і "працівник позаштатний". Тому сьогодні два штатних працівника НАБУ знаходяться на допиті в ГПУ", – розповів Луценко.

Він також наголосив, що ніхто в ГПУ не розсекречував "агентів НАБУ".

"Ніхто в ГПУ не розсекречував так званих агентів НАБУ. Перша заява про те, що Катерина Сікорська є агентом Катериною, зробила прес-служба НАБУ. Першу заяву про те, що вона живе в такому-то місці, зробило також НАБУ. Ми цілком свідомо розуміємо, що навіть неправильно оформлені, з порушенням чинного законодавства, люди, які знаходяться в штаті НАБУ, не повинні бути оприлюднені. Штатні співробітники, які потрапили під підозру, і так звані агенти – ми не робимо знак рівності між цим, аби не ускладнювати необхідні зміни і подальші перспективи діяльності НАБУ", – зауважив Луценко.

Напередодні генпрокурор Юрій Луценко заявив, що апарат агентів НАБУ наразі перебуває поза законом. За його словами, закон вимагає, щоб під час відбору кандидати проходили відкритий конкурс, але "десятки агентів були обрані на "закритих процедурах". Крім того, він додав, що агенти не були допущенні до держтаємниці  та використовували незареєстровану в Україні техніку для прослуховування, яку завезено контрабандним шляхом.

Нагадаємо, 29 листопада СБУ затримала агента Національного антикорупційного бюро Юрія Боярського при спробі передачі хабара першій заступниці голови державної Міграційної служби Діні Пімаховій.

У Національному антикорупційному бюро України звинуватили Генпрокуратуру та Службу безпеки в незаконному втручанні в спецоперацію, яка була спрямована на виявлення учасників організованого злочинного угруповання в Державній міграційній службі.

Згодом прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що працівники Генпрокуратури під час обшуків за місцем проживання агента НАБУ Катерини Сікорської вилучили документи із грифом "обмеження доступу", зошити про прослуховування об’єктів зацікавленості НАБУ. 4 грудня ГПУ викликала на допит агентів НАБУ Катерину Сікорську та Сергія Тітенкова.