НАБУ затримало восьмого учасника у справі розкрадання коштів проекту “Стіна”

16 Листопада 2017, 14:56

Детективи Національного антикорупційнго бюро України (НАБУ) затримали восьмого фігуранта справи про розкрадання коштів на проекті "Стіна". Про це повідомили у прес-службі НАБУ у четвер, 16 листопада.

За даними слідства, ця особа виступила пособником у заволодінні бюджетними коштами службовими особами Державної прикордонної служби України (ДПСУ) та керівниками підприємств-генпідрядників.

"Затриманий організував придбання підприємства з ознаками фіктивності та впродовж 2015–2016 років забезпечував через нього переведення у готівку безготівкових коштів, що надходили від генеральних підрядників, залучених службовими особами ДПСУ для здійснення заходів з інженерно-технічного облаштування кордону. Всього, відповідно до даних слідства, за участю цього підприємства конвертовано у готівку понад 10 млн грн, виділених для інженерно-технічного облаштування кордону, якими у подальшому заволоділи учасники злочинної схеми",- йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі з затриманим проводяться слідчі дії, вирішується питання повідомлення йому про підозру, а також обрання запобіжного заходу.

Крім того, за результатами проведених обшуків детективи НАБУ вилучили понад 40 печаток підприємств з ознаками фіктивності, зокрема й тих, які були задіяні в злочинній схемі заволодіння бюджетними коштами, а також декілька сотень тисяч готівки.

Нагадаємо, 8 серпня детективи НАБУ та прокурори САП затримали шістьох осіб, ймовірно причетних до розкрадання коштів так званого проекту «Стіна». Серед затриманих — службові особи Державної прикордонної служби та підприємств-підрядників. Того ж дня затримано ще одну особу яка, за версією слідства, виконувала роль посередника.

За даними САП, висновки проектно-містобудівної експертизи засвідчують, що внаслідок фінансових махінацій державі завдано збитків у розмірі 16 млн 688 тис. грн при будівництві "Стіни".

9 серпня детективи НАБУ повідомили про підозру всім затриманим. 10 серпня суд обрав запобіжний захід, у вигляді 60 діб тримання під вартою з альтернативою внесення заяви трохи більше 3,5 млн грн., одному з фігурантів справи щодо розкрадання коштів на будівництві проекту "Стіна" Олександру Кошубі.