Мінздоров’я запропонувало Кабміну призупинити обіг російських ліків в Україні

4 Квітня 2017, 13:42

Міністерство охорони здоров'я пропонує заборонити обіг в Україні лікарських засобів, вироблених у Росії, а також на підприємствах, розташованих на непідконтрольних Україні територіях. З відповідним проханням МОЗ звернулося до Кабінету міністрів України в понеділок, 3 квітня.

«Для гарантування національної безпеки і допуску для використання в медичній практиці України лікарських засобів лише з доведеною ефективністю і якістю пропонуємо розглянути питання щодо призупинення надходження і обігу на ринку України препаратів російського виробництва і виробників лікарських засобів, розташованих на окупованій території, шляхом призупинення дії їхніх реєстраційних свідоцтв», – йдеться у пропозиції МОЗ.

Окрім того, також пропонується тимчасово призупинити дію ліцензій, на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів для підприємств, які розміщені та функціонують на окупованих територіях.

У МОЗ нагадали, що питання з постачанням ліків, вироблених у Росії, розглядалося зокрема, в кінці 2015 року. Тоді в Україні було зареєстровано 255 препаратів, виробниками яких є підприємства Росії, з них 229 – лікарських засобів, 25 – імунобіологічні препарати. Із зазначених 229 лікарських засобів тільки 103 препаратів не мають зареєстрованих в Україні аналогів українського та іноземного виробництва. З них тільки вісім препаратів включені в державний формуляр лікарських засобів і входять до затверджених Міністерством охорони здоров'я протоколів лікування.

Повідомляється, що в 2015 році в Україну ввозилися п'ять з 26 зареєстрованих найменувань медичних імунобіологічних препаратів російського виробництва.

«На сьогодні поставки російських лікарських засобів та імунобіологічних препаратів, які мали істотне значення для пацієнтів України, скоротилися через небажання російських виробників надавати свою продукцію, зокрема, вакцини для потреб України», – наголосили у відомстві.

Нагадаємо, напередодні, 3 квітня, в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що Міністерство охорони здоров'я звернеться до Кабміну з проханням запровадити санкції проти медичних препаратів російського виробництва та пояснила причину таких кроків.