“Візуальна історія”. Аннетт В’євйорка розповіла про сучасний підхід до опису історичних подій

26 Вересня 2018, 21:26

Французький історик, спеціаліст з історії Голокосту та єврейської історії Аннетт В’євйорка повідомила, що головний принцип підходу "візуальної історії" полягає в тому, щоб показати історичні події крізь призму свідчень людей, які їх пережили. Про це вона повідомила під час лекції "Свідок та жертва" у книгарні "Є".

 

Аннетт В’євйорка розповіла, що американський режисер Стівен Спілберг після зйомок фільму "Список Шиндлера" вирішив розпочати великий збір свідчень усіх, хто пережив Голокост в усіх країнах світу. Зокрема, він збирав дані про геноцид євреїв, вірмен, геноцид у Руанді та в Гватемалі.

 

Як зазначається, тоді було записано близько 50 тисяч свідчень. За словами В’євйорки, такий підхід до історії називається "візуальна історія".

 

"Ідея полягала в тому – для того, щоб показати історію, потрібно це робити через свідчення людей, які це пережили", – наголосила вона.

 

Французький історик підкреслила, що це була "свого роду революція". Вона пояснила, що доти історію традиційно пояснювали через політичні та економічні зміни, однак ніколи не говорили про історію "з точки страждань, яких історичні події завдають людям".

 

"Зараз великої історії вже немає, немає великої оповіді, загальної оповіді. Натомість з'являються багато оповідей про окремих людей, у долях яких ми бачимо, наскільки ця історія з ними жорстоко обійшлася", – резюмувала В’євйорка.

 

Дивіться також: Лекція французької спеціалістки з єврейської історії Аннетт В’євйорки "Свідок та жертва"

 

Аннетт В’євйорка є відомою французькою історикинею, спеціалісткою з історії Голокосту та історії євреїв у ХХ столітті. У своїх роботах авторка піднімає питання геноциду єврейського народу протягом Другої світової війни та у ХХ столітті загалом. Висвітлюючи різноманітні соціальні та культурні аспекти, що призводили до трагедій у різних куточках Європи, авторка ставить непрості, а часом і незручні питання.

 

Пані Аннетт бере участь в Асоціації "Примо Леві" (догляд та підтримка жертв тортур та політичного насильства), також вона є директоркою з досліджень в CNRS та являється членом Вищої ради архівів. Вона була членом місії дослідження "Розподіл євреїв Франції", яка називається місією Маттеолі.