Канада закликала Росію звільнити Сенцова

8 Червня 2018, 09:34

Міністр закордонних справ Канади  Христя Фріланд звернулася до Росії з вимогою звільнити незаконно утримуваного українського режисера Олега Сенцова. Про це вона повідомила у Twitter у п'ятницю, 8 червня.

 

"Канада глибоко занепокоєна станом здоров'я українського кінорежисера Олега Сенцова, який  зараз знаходиться у в’язниці та голодує там на знак протесту проти несправедливого ставлення Росії до українських політв'язнів", – написала Фріланд.

 

"Ми закликаємо Росію звільнити його", – додала міністр.

 

Нагадаємо, 6 червня перша заступниця Голови Верховної Ради, представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої групи Ірина Геращенко закликала міжнародні організації проявити активнішу позицію у питанні визволення українських заручників і політв'язнів Російської Федерації. Геращенко заявила, що їй не вдалося знайти жодної реакції Генсека Ради Європи Ягланда , комісара з прав людини Ради Європи Міятович, Репортерів, AI та інших.

 

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування. Згодом стало відомо, що незаконно засуджений у Росії Сенцов почав отримувати у колонії підтримуючу терапію. 

 

Як повідомлялося 16 березня, незаконно ув'язнений в Росії український режисер Олег Сенцов повідомив про погіршення стану здоров'я. Зокрема, він зазначив, що в нього почали кришитися зуби та випадати волосся.

 

Суд РФ засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі 25 серпня 2015 року. Росія відмовила Україні у передачі полів'язня, оскільки розглядає кримчанина як громадянина РФ (російське громадянство було нав'язане йому після незаконної анексії Криму).