“Вирішив помандрувати далі”. Чим відомий український режисер Леонід Кантер

6 Червня 2018, 18:08

На хуторі Обирок Чернігівської області 4 червня покінчив життя самогубством відомий режисер, продюсер, мандрівник та письменник Леонід Кантер, йому було 36 років.

 

Поліція Чернігівщини відкрила кримінальне провадження за фактом самогубства. Правоохоронці також повідомили, що український режисер загинув від наскрізного вогнепального поранення у щелепу, а саме – застрелився в ємності резервуару для води. Крім того, стало відомо, що біля його тіла була знайдена передсмертна записка, а  своє самогубство Кантер зняв на відео.

 

Тиждень.ua згадав, чим запам'ятався український режисер та письменник Леонід Кантер.

 

 


 

Біографія

 

Майбутній режисер народився та виріс у Києві. Навчався він у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого, де отримав освіту за спеціальністю "Актор театру та кіно, ведучий телепрограм". Згодом здобув другу освіту за спеціальністю "Режисер телебачення". Крім того, він заснував кіностудію "Лізард філмс".

 

У 2007 році Кантер оселився на хуторі Обирок у Чернігівській області.

 


 

Мистецький хутір "Обирок"

 

Леонід Кантер перетворив Обирок на мистецький хутір – творче поселення, де збирав друзів з усього світу, організовував фестивалі, мистецькі заходи, творчі школи та народні свята.

 

Серед найвідоміших – фестиваль "ХЛІБ своїми руками" та перший афро-етнічний фестиваль "Мама Африка".

 

 

Зокрема, під час "Хліб своїми руками" люди з різних країн світу щороку сіють, жнуть, мелють і печуть хліб. Тоді як фестиваль "Мама Африка" знайомить учасників із світом африканської культури, її смаками, строкатістю мов, образів та звичаїв.

 

Читайте також: Леонід Кантер: "Необізнаність спричиняє страх перед невідомим, який, власне, і є ксенофобією"


 

Кантер як мандрівник

 

Найвідомішою мандрівкою Леоніда Кантера була так звана "Подорож із табуретом", яка згодом переросла в книжку "З табуретом до океану" та кінотрилогію "Із табуретом через Гімалаї".

 

 

Так, група людей зі кухонним табуретом вирушили до Росії, Монголії, Китаю, Тибету, Непалу, Індії та Шрі-Ланки. Потім виникла ідея залишити табурети на узбережжі чотирьох океанів, а саме – Індійського, Тихого, Атлантичного та Північного Льодовитого.

 

Кантер з 2005 року побував біля кожного з океанів, і під час експедиції в 2010 році залишив четвертий табурет на мисі Горн.

 


 

Кантер як режисер

 

Леонід Кантер почав знімати кіно на початку 2000-х років.  Зокрема, він відомий своїми документальними стрічками "Міф" і "Добровольці Божої чоти".

 

Так, український режисер брав активну участь Революції гідності, був у Криму напередодні анексії, а згодом вирушив на фронт добровольцем у 2 батальйон Національної гвардії. Пізніше зняті тоді кадри стали фільмом "Війна за свій рахунок".

 

Найбільше Леонід Кантер відомий за документальним фільмом "Добровольці Божої Чоти" (The Ukrainians) про захисників Донецького аеропорту, присвячений бійцям ДУК "Правий сектор". Зйомки стрічки протягом кількох місяців відбувались безпосередньо в зоні бойових дій, зокрема в Пісках та Донецькому аеропорті. Крім того, у 2018 році на екрани вийшов фільм "Міф" про загиблого на Донбасі оперного співака Василя Сліпака, який став добровольцем на схід України. Однак під час виконання бойової задачі загинув від кулі снайпера.

 

 

Варто зазначити, що в творчому доробку Кантер є ще безліч стрічок, у яких він виступив як продюсер, автор та режисер.