Замах на Скріпаля. Поліція Британії назвала спосіб отруєння екс-шпигуна РФ

11 Березня 2018, 15:55

Джерело отруєння Сєргєя Скріпаля та його доньки Юлії могло знаходитися на кладовищі в британському Солсбері, куди вони прийшли провідати покійну дружину колишнього офіцера.

 

За даними Daily Express, слідчі вилучили з могили дружини Скріпаля різні предмети і живі квіти, які були залишені там розвідником і його дочкою за кілька годин до втрати свідомості тиждень тому.

 

Зазвичай чоловік купував штучні квіти у одного і того ж продавця, а цього разу на могилі лежав живий букет. За попередніми даними, саме він був отруєний нервово-паралітичною речовиною і міг бути надісланий шпигунові додому з листівкою від імені знайомого, який просив віднести їх на кладовище.

 

Сусіди Скріпаля повідомили також, що до його дому тиждень тому під'їжджала машина доставки. У зв'язку з цим всю пошту і посилки з приміщення направили на дослідження. Отруєння нервово-паралітичною речовиною у власному будинку вважається однією з пріоритетних версій.

 

Крім того, ЗМІ повідомляють, що останки родичів Скрипаля можуть бути ексгумовані наступного тижня. Його дружина Людмила померла восени 2013 року від раку у віці 59 років. Неподалік від неї був похований і прах сина Олександра, який помер в липні 2017 року через хворобу печінки.

 

Раніше в ресторані британського міста Солсбері знайшли сліди нервово-паралітичної речовини, яка використовувалася при отруєнні Скрипаля та його дочки. Як передає BBC, сліди речовини знайшли в тій частині ресторану Zizi, де їли постраждалі незадовго до отруєння.

 

Нагадаємо, британське видання The Guardian повідомило, що слідство з розслідування інциденту з російським агентом Скріпалем і його дочкою в Солсбері вважає, що для їхнього отруєння був використаний нервово-паралітичний газ. Крім того, стало відомо, що Федеральна служба безпеки РФ раніше використовувала речовину, якою був отруєний колишній російський шпигун Сєргєй Скріпаль. Спецслужба Росії використала сильнодіючий синтетичний наркотик фентаніл, дія якого значно сильніше за дію героїну, під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві на Дубровці в 2002 році.

 

Як повідомлялось, 5 березня у Великій Британії, у графстві Вілтшир, 66-річний громадянин Росії Сєргєй Скріпаль потрапив з важким отруєнням до лікарні. Скріпаль є колишнім російськими шпигуном, який був засуджений в Росії за шпигунство на користь Британії.

 

Британське видання The Times повідомило, що Скріпаль з позивним Forthwith, передав таємній британській розвідці MI6 (Directorate of Military Intelligence Section 6) увесь телефонний довідник російського Головного розвідувального управління (ГРУ).