Франція перевіряє свої АЕС, а Путін пообіцяв Лукашенку атомну станцію – міцнішу за японські

16 Березня 2011, 12:03

Франція вирішила перевірити усі свої атомні електростанції – після аварій на японській АЕС. Про це заявила міністр екології країни Наталі Костюшко-Морізе.

19 французьких АЕС виробляють майже 80 відсотків електроенергії у країні. Загалом на них працюють 56 реакторів. Останню серйозну перевірку на цих об'єктах влаштовували після повеней 1999 року.

"Аварія, а можливо й катастрофа Фукусіми змушує нас зробити висновки. Ми дослідимо кожну французьку атомну електростанцію, щоби з'ясувати, як удосконалити і убезпечити систему" – заявила Костюшко-Морізе.

Тим часом у Франції відбуваються численні мітинги. Сотні людей у багатьох містах вийшли на вулиці з вимогою закрити усі атомні електростанції країни.

Більш радикальні заходи вживає президент Венесуели Уго Чавес. Так, він заявив, що в країні буде припинена програма розвитку ядерної енергетики – після аварії на японській АЕС "Фукусіма".

За словами Чавеса, події в Японії показали, що атомні електростанції являють велику загрозу для безпеки людей, оскільки проблем не змогла уникнути навіть така технологічно розвинена держава, повідомляє Радіо Свобода.

Про заморожування проекту будівництва п’яти атомних електростанцій на своїй території також оголосив Таїланд. Про це повідомив віце-прем'єр королівства Сутеп Таугсубан, що відповідає за питання безпеки, передає ИТАР-ТАСС.

"Ми не будемо піддавати ризику життя тайського народу, кабінет міністрів прийняв відповідне рішення", – зазначив він.

У той же час в Польщі депутат Сейму Ґражина Цємнякзаявила про необхідність провести референдум у справі будівництва АЕС. Парламентар підкреслює, що останні події в Японії можуть викликати широку дискусію на цю тему, передає Польське радіо.

На думку політика, польське суспільство потребує передусім достовірної інформації про користі та загрози, які несе за собою атомна енергетика. А референдум, за словами Цємняк, можна було б провести разом із парламентськими виборами.

Натомість прем'єр-міністр країни Дональд Туск заявив, що Польща не збирається відмовлятися від планів побудувати першу АЕС на своїй території до 2020 року, незважаючи на аварію на АЕС у Японії.

"Незважаючи на драматичні емоції і події, найголовніше – не втрачати здоровий глузд", – сказав він.

Раніше представники влади Німеччини висловили сподівання, що після катастрофи в Японії польський уряд перегляне свої плани по будівництву АЕС. Однак, за словами прем'єра, Польща не відмовиться від своїх планів і, разом з тим, проаналізує досвід Японії і врахує всі можливі загрози.

Нагадаємо, що в Польщі існують плани будівництва першої АЕС в місцевості Жарновєц на півночі країни.

Як повідомляє Казінформ, віце-міністр індустрії та нових технологій Казахстану Дуйсенбай Турганов вважає, що його країна не повинна відмовлятися від будівництва атомної електростанції.

Також не збирається відмовлятися від проекту, який розробляється разом із Росією, будівництва першої АЕС і Туреччина.

Крім того, російський прем’єр пообіцяв президенту Білорусі Александру Лукашенку побудувати АЕС безпечнішу, ніж японські. За його словами, об’єм російського кредиту Білорусі на будівництво першої білоруської АЕС може становити 6 млрд доларів, а відповідна угода може бути підписана протягом місяця.

Нагадаємо, напередодні міністр навколишнього середовища Австрії закликав європейські держави перевірити свої атомні електростанції на стійкість.  В даний час 146 АЕС функціонують на територіях 15 країн ЄС, забезпечуючи 15% споживаної Євросоюзом енергії.

Вчора уряд Ангели Меркель на три місяці призупинив роботу семи найстаріших атомних електростанцій Німеччини, які були введені в експлуатацію ще в 70-х роках минулого століття, повідомляє Welt.