Білорусь розглядає можливість будівництва річкового порту на кордоні з Україною

12 Листопада 2018, 12:43

Білорусь розглядає можливість будівництва річкового порту на Дніпрі в Гомельській області поблизу кордону з Україною з метою використання суден класу "ріка-море" для виходу в Чорне море. Про це заявив посол Білорусі в Туреччині Андрій Савіних, передає білоруське агентство БелТА.

 

Так, проектом зацікавився турецький інвестор – компанія Derin Shipping & Trading Co.

 

 За словами білоруського посла,  реалізація проекту "перетворить Білорусь на морську державу". Зокрема, портовий термінал можуть побудувати в селі Нижні Жари (Брагінський р-н Гомельської обл.).

 

"Наші турецькі партнери розглядають можливість будівництва порту в Нижніх Жарах Брагінського району, який перетворить Білорусь на морську державу", – зауважив він.

 

Наголошується, що Білорусь зможе транспортувати калійні солі, нафтопродукти, граніт з глушкевічського родовища, м'ясо-молочну продукцію та машинобудівну техніку.

 

У свою чергу, українська сторона підтвердила технічну можливість проходження суден класу "ріка-море" від Київської ГЕС до села Нижні Жари. Однак при цьому потрібно врахувати габарити суднових шлюзів Дніпровського каскаду після виконання робіт з днопоглиблення – протяжністю 103 км на глибину 3,65 м при позначці 102,0 м за Балтійською системою Київського водосховища.

 

Нагадаємо, глава концерну "Белнефтхим" Андрій Рибаков заявив, що незважаючи на введення заборони на експорт російських нафтопродуктів в Білорусь, він не чекає скорочення поставок в Україну в наступному році.