Глава і генсек ОБСЄ підтримали перемир’я на Донбасі і закликали захистити мирних жителів

8 Березня 2019, 19:25

Чинний глава ОБСЄ, міністр закордонних справ і Словаччини Мирослав Лайчак і генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер підтримали нову рекомендацію про припинення вогню на сході України, яка вступила в силу 8 березня о 00:01 за київським часом і має привести до зниження насильства. Про це у п'ятницю, 8 березня, повідомляє відділ комунікацій та зв'язків з громадськістю ОБСЄ..

 

У повідомленні наголошується, що хоча відновлення перемир'я і є довгоочікуваною подією, але міцного припинення вогню ще не досягнуто, тому глава ОБСЄ повторив свій заклик до "стійкого, повного і постійного припинення вогню" в Україні.

 

"Зараз це можливість зосередитися на потребах жінок, чоловіків і дітей, які занадто довго страждали від цього конфлікту. Гарантія безпечної обстановки є найважливішою попередньою умовою для будь-якого позитивного розвитку, зокрема й поліпшення важкої гуманітарної ситуації. Я закликаю сторони узяти на себе всю повноту відповідальності, особливо до людей з обох боків лінії зіткнення в зоні конфлікту", – сказав Лайчак.

 

У свою чергу Гремінгер заявив, що кожного тижня в Східній Україні гинуть або отримують поранення цивільні особи внаслідок обстрілів, наземних мін або вибухонебезпечних пережитків війни.

 

"Збиток основної інфраструктури обмежив доступ до базових послуг, а в деяких випадках створює ризик екологічного лиха. Після п'яти років страждань народ України заслуговує миру, безпеки і надії на краще майбутнє. Сторони мають зробити більше для забезпечення благополуччя людей, яких, як вони стверджують, захищають, і припинити бойові дії, щоб домогтися політичного рішення", – повідомив він.

 

Чинний голова і генеральний секретар ОБСЄ знову наголосили на своїй незмінній рішучій підтримці Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні.

 

"СММ виконує важливу роботу зі зниження напруженості на місцях", – зазначили вони. "Спостерігачам ОБСЄ має бути наданий безпечний і безперешкодний доступ для виконання їхнього мандата. Нам необхідно ще більше посилити важливу роботу спостерігачів, які безпосередньо сприяють запобіганню подальшій ескалації", – йдеться в заяві Лайчака і Гремінгера.

 

Як повідомляли, на засіданні підгрупи з безпеки Тристоронньої контактної групи (ТКГ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі домовились про перемир'я у зоні бойових дій з опівночі 8 березня.

 

Своєю чергою, упродовж поточної доби, 8 березня, незаконні збройні формування Російської Федерації один раз порушили режим припинення вогню.