Клімкін розповів про моніторинг, який планують вести під час проходу українських суден Керченською протокою

21 Лютого 2019, 12:38

Україна з міжнародними партнерами розробляє можливості комбінованого моніторингу за проходом українських суден Керченською протокою, а саме: з моря, повітря і з космосу. Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

 

"Спочатку ідея наших партнерів полягала в тому, щоб надіслати по парі представників від кожної сторони, які мали б оцінити ситуацію, зокрема, в окупованій Керчі. Потім вони зрозуміли, про що йдеться, і що так робити не можна. Зараз ми проробляємо можливості моніторингу і з моря, і з повітря, і вочевидь, з космосу. Ефективний моніторинг буде працювати, тільки коли скомбінувати ці методи", – підкреслив глава МЗС.

 

За його словами, малоймовірним є те, що на борту українських суден безпосередньо будуть іноземні військові.

 

"На сьогодні я не думаю, що на борту безпосередньо будуть іноземні військові. Йдеться лише про можливість спостереження з їхнього боку", – наголосив Клімкін.

 

Крім того, він зазначив, що другий аспект – контекст присутності Військово-морських сил українських партнерів у Чорному морі.

 

"Тут є, звичайно, свої нюанси, пов’язані з конвенцією Монтрьо, але ми маємо ідеї, як це здійснити в рамках міжнародного права. Є ідеї стосовно купівлі або лізингу військових кораблів, спільної роботи екіпажів. Так що всі опції ми обговорюємо. Я сподіваюся, що нам вдасться здивувати Росію", – резюмував Клімкін.

 

Нагадаємо, у грудні 2018 року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов повідомив, що українські військові кораблі будуть намагатися знову пройти через Керченську протоку.