Справи Майдану. Двоє екс-беркутівців повернулися до Києва

8 Лютого 2020, 15:54

Обвинувачені у розстрілах Майдану колишні співробітники спецпідрозділу "Беркут" Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, яких раніше передали на окуповані території у межах обміну, повернулися до Києва. Про це повідомив адвокат Олексій Горошинський у Facebook

 

 

Маринченка, Тамтуру, а також Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна обвинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року під час Революції Гідності.

 

Також адвокат оприлюднив звернення екс-беркутівців до президента Володимира Зеленського, генпрокурора Руслана Рябошапки та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. У ньому йдеться, що українська влада утримує їх за злочини, які вони нібито не вчиняли. 

 

Екс-беркутівці заявляють, що приїхали в Київ "за правдою".

 

Обвинувачені закликали Зеленського "негайно скасувати закон про амністію майданівців та забезпечити справедливе та неупереджене розслідування подій 2014 року за участі міжнародних спостерігачів та експертів".

 

 

Нагадаємо, раніше родичі Героїв Небесної сотні виступили із заявою до президента Володимира Зеленського, у якій закликали не звільняти у рамках обміну підсудних у справі розстрілу Майдану. Мова йде про Сергія Тамтуру, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олега Янішевського та Олександра Маринченка.

 

28 грудня 2019 року суд відпустив усіх обвинувачених у розстрілах на Інститутській  "беркутівців". Згодом їх передали на окуповану територію у рамках обміну.