Дозволити послабити карантин – Кличко звернувся до уряду

22 Травня 2020, 13:46

Столичний міський голова Віталій Кличко звернувся до уряду з проханням дозволити Києву розпочати послаблення карантину з 23 травня. Про це Кличко сказав на брифінгу в п'ятницю, 22 травня, передає «Інтерфакс-Україна».

 

«Із 23 травня столиця планувала розпочати наступний етап послаблення обмежень. Сьогодні Міністерство охорони здоров'я заявило, що Київ та ще 11 регіонів не відповідають критеріям послаблення другого етапу обмежень», – йдеться в повідомленні.

 

Кличко наголосив, що з трьох критеріїв столиця не відповідає лише одному – кількості хворих на 100 тисяч жителів. Визначена норма – 12 хворих, у Києві нині, за даними за останній тиждень, – 15 хворих на 100 тисяч людей: «Що стосується інших двох критеріїв – претензій немає. Це – заповненість стаціонарів лікарень не більше ніж на 50% ліжок. Кількість проведених тестів ПЛР на 100 тис. населення. У столиці цей показник втричі вище за визначену норму. Потрібно 12 тестів, а у нас 44. Перший показник щодо кількості хворих у місті зумовлений спалахом тиждень тому в Дарницькому інтернаті для дівчат».

 

Він також зазначив, що оскільки 23 травня – вихідний, наземний громадський транспорт у звичайному режимі зможе почати роботу з 12:00.

 

Як повідомив Кличко у Telegram, мова йде про такі послаблення для столиці:

 

  • З 23 травня відновити роботу наземного громадського транспорту;
  • З 23 травня відновити роботу торгових закладів до 1000 м2;
  • З 25 травня відкрити метро.

 

«Не відкривати поки дитячих і спортивних майданчиків», – йдеться в повідомленні.

 

Як повідомляється, вранці 23 травня місто проведе засідання комісії з надзвичайних ситуації і ухвалить остаточне рішення, зважаючи на тижневу динаміку захворювання в столиці.

 

Нагадаємо, з 22 травня Україна переходить до адаптивної моделі карантину, який триватиме попередньо до 22 червня. Водночас, уряд послаблює загальнонаціональні обмежувальні заходи, але послаблення діятимуть лише в тих регіонах, де дозволяє епідемічна ситуація. Станом на 22 травня до переходу на другий етап послаблення карантину готові 13 областей. Чи готова область послаблювати карантин, визначали за трьома показниками: інцидентність, завантаженість ліжок та охоплення тестуванням.