Європейська Рада схвалила заключний документ щодо міграційної кризи

19 Лютого 2016, 08:24

Глави держав і урядів Європейської Ради ухвалили заключення з міграційної кризи і домовилися, що спільний з Туреччиною план залишається пріоритетом у вирішенні цієї проблеми. Про це заявив голова Європейської Ради Дональд Туск на прес-конференції.

"Ось чому ми маємо намір організувати спеціальну зустріч з Туреччиною на початку березня", – сказав Туск.

Раніше запланована на четвер зустріч керівників низки держав ЄС з прем'єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу для обговорення проблематики міграції через турецький кордон була скасована через теракт 17 лютого в Анкарі.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, який узяв разом із Туском участь в прес-конференції, додав: "Перед цією нарадою були ті, хто сумнівався в тому, що проблему кризи біженців треба вирішувати разом з Туреччиною. Сьогодні ввечері, або вже сьогодні вранці, ми підтвердили , що немає альтернативи хорошій і розумній співпраці з Туреччиною".

Він також зазначив, що до саміту були ті, хто сумнівався в тому, що для вирішення проблеми біженців потрібно виявити єдиний європейський підхід. "Ми одноголосно заявили минулого вечора, що демарш повинен бути європейським і що національні "соло" не рекомендовані", – пояснив глава Єврокомісії.

Юнкер висловив надію, що після схвалення всіма державами-членами такого підходу на наступній зустрічі ЄС просунеться до рішень, підготовлених місяці тому, тому що члени Євросоюзу одноголосно підтримали механізм переселення біженців, тоді як до цієї зустрічі в Брюсселі деякі давали зрозуміти, що вони усунені від такого рішення.

Туск зазначив, що, вибудовуючи європейський консенсус щодо врегулювання міграційного кризи, потрібно уникати дискусій про можливі "плани А, B або С". "У цьому немає сенсу, тому що битви між цими планами тільки створюють розкол в Європейському союзі замість того, щоб знаходити синтез різних підходів. Немає інших рішень, крім єдиного європейського плану", – вважає глава Євроради.

"Але європейське рішення – це не рішення, прийняте в Брюсселі, це, перш за все, рішення, прийняті в столицях", – уточнив Туск. Він додав, що необхідно посилити координацію між цими різними рішеннями. Крім того, треба поважати спільно прийняті правила – про розселення біженців і про повне застосування всіма державами ЄС шенгенського кодексу, підсумував голова Європейської Ради.

Як повідомлялося, 8 лютого віце-прем'єр міністр Туреччини Нумен Куртулмус повідомив, що Туреччина більше не здатна приймати біженців. Того ж дня, канцлер Німеччини Ангела Меркель прибула до Анкари з метою проведення переговорів із верхівкою країни щодо вирішення міграційної кризи. І вже 9 лютого прем'єр країни Ахмет Давутоглу заявив, що Туреччина продовжить приймати шукачів притулку.

Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців (УВКБ) закликало Туреччину забезпечити сирійським біженцям доступ до країни.