Табачника просять не закривати школи усі українці світу

9 Березня 2011, 07:54

«Світовий конгрес українців висловлює глибоку стурбованість у зв’язку із загрозою закриття в Луганській та Донецькій областях низки освітніх закладів з українською мовою навчання, зокрема українських шкіл №77 та №44 у Макіївці, №19 – в селищі міського типу Горняк, №3 – у Лисичанську, №15 – у Красному Лучі, №111 та Українського гуманітарного колегіуму в Донецьку, про що представлена інформація в українській пресі», – сказано у документі.

В СКУ наголошують, що, «мотивуючи свої дії так званою оптимізацією шкільної мережі, браком фінансування та неукомплектованістю відповідних шкіл учнями, владні структури України планують закрити українські школи в Луганській та Донецькій областях. Це позбавить школярів права навчатися державною мовою».

«Світовий конгрес українців закликає владні структури України припинити нищівний курс щодо україномовної освіти в Луганській та Донецькій областях та діяти згідно зі ст. 10 Конституції України, якою передбачено, що державною мовою в Україні є українська та що держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України», – наголосив президент СКУ Евген Чолій.

Нагадаємо, 4 березня у Верховній Раді міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник заявив, що Міносвіти не закриває жодної школи в Україні, адже це – компетенція органів місцевого самоврядування.

Як відомо, міністр освіти і науки Дмитро Табачник раніше заявляв, що виступає за закриття шкіл, в яких навчається менше 40 школярів. За його підрахунками, це близько 10% усіх середніх навчальних закладів, тобто кожна десята школа.

Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що не можна закривати жодну школу, поки не вирішено питання з підвозом дітей до інших навчальних закладів шкільним автобусом і питання працевлаштування вчителів шкіл, які закриваються.

У Донецькій області в 2011 році планується закриття 26 загальноосвітніх шкіл, або 2,5% загальної кількості. За інформацією прес-служби Донецької облдержадміністрації, закриття навчальних закладів відбуватиметься згідно з Регіональною дорожньою картою з оптимізації мережі бюджетних установ і витрат місцевих бюджетів на їх утримання.

 

Раніше на Донеччині відбулися ряд акцій протесту батьків учнів проти закриття україномовних шкіл.

 

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту заявило, що школи в Україні закривають через погану демографію.