Аваков розповів, що чекає Фірташа після повернення в Україну

11 Листопада 2015, 07:12

Олігархові Дмитру Фірташу вручили повістку на допит. Про це очільник МВС Арсен Аваков повідомив у Facebook.

«Вручили. Він звернувся до нас у зв'язку з тим, що у нього є обмеження щодо виїзду», – написав Аваков, не уточнивши, коли саме була вручена повістка і про яке конкретно провадження йде мова.

Аваков пояснив, що щодо Фірташа в Україні відкрито два кримінальні провадження – щодо боргу компанії Ostchem «Нафтогазу» 5,7 млрд грн за поставлений газ.

«Друга справа щодо Фірташа, яку ми порушили, більш серйозна, і я не думаю, що там у нас буде прогрес, що нам вдасться примусити їх щось зробити. Мова йде про ті самі легендарні 11 мільярдів кубів газу… Стокгольмський суд, несподівана зміна позиції держави Україна, і підсумкове рішення суду, коли в України забирають 11 млрд і плюс стягують 1,3 млрд у якості компенсації відсотків. Ми порушили впровадження, маючи на увазі, що це зловмисна злочинна дія, йде слідство. Це провадження не є свіженьким. Перший раз його порушували в Генпрокуратурі. І потім його там тихенько або голосно погасили. А ми його вдруге порушили місяців шість тому за заявою Діденка, долучили деякі матеріали з Франції, і воно зараз у виробництві. Тому по Фірташу зараз два великі епізоди», – зазначив Аваков.

Тим часом, Фірташ наразі не робив жодних заяв із цього приводу.

Вторая часть интервью, данное мною для УП. Журналистам в этой части хотелось больше "жаренного" и "острого" – личного, …

Posted by Arsen Avakov on 10 листопада 2015 р.

Як повідомлялося, Фірташ був арештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в 125 млн євро і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня 2015 року цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа в цю країну.

Згодом Фірташ заявив журналістам у Відні про наміри повернутися в Україну.

Наприкінці жовтня його адвокати отримали рішення Земельного суду Відня, що дає йому можливість повернутися в Україну.