У США розсекретили документи щодо вбивства Кеннеді

27 Жовтня 2017, 07:24

У Сполучених Штатах Америки вперше опублікували 2891 документ у справі про вбивство 35-го президента США Джона Кеннеді. Усі файли доступні на сайті Національного управління архівів і документації.

"У Національному архіві сьогодні був опублікований 12891 запис, пов'язаний з убивством президента Джона Ф. Кеннеді, що підпадає під дію Акта про зібрання матеріалів про вбивство президента Джона Ф. Кеннеді (.pdf) 1992 року", – йдеться в пояснювальній записці до архіву.

Згідно з прес-релізом, президент Дональд Трамп на прохання виконавчих органів і відомств країни вирішив тимчасово не публікувати деякі документи із секретного архіву, які можуть завдати шкоди національній безпеці США.

Президент США доручив відомствам внести правки в певні файли, "що необхідно для того, щоб уникнути шкоди військовій обороні, розвідувальним операціям, правоохоронним органам або зовнішній політиці".

"Шкода настільки серйозна, що переважає суспільний інтерес до розкриття", – підкреслюється в поясненні Національного архіву.

Зазначимо, що наприкінці жовтня закінчується 25-річний термін секретності архіву документів про вбивство Кеннеді.

Як повідомлялося, 21 жовтня президент США Дональд Трамп заявив про готовність розсекретити документи про вбивство Джона Кеннеді.

Джона Кеннеді було вбито 22 листопада 1963 року в Далласі. У 1992 році Конгрес США ухвалив закон про те, що матеріали щодо вбивства Кеннеді можуть бути розсекречені через 25 років – 26 жовтня 2017 року. Деякі документи були додані до цього архіву через десятиліття після вбивства президента.