The Economist: Для ЄС непрості обидві сторони навколокаталонської дискусії

20 Жовтня 2017, 09:25

Для Європейського союзу непрості обидві сторони навколокаталонської дискусії. Каталонський рух за незалежність — це коаліція, до якої входять радикали, що вважають ЄС неоліберальною змовою і хочуть від неї звільнитися. Іспанський уряд не готовий обговорювати пропозицію про незалежність, яку від початку вважає незаконною. Про це пише британський тижневик The Economist.

Однак, йдеться в матеріалі, перспектива відділення від ЄС безперечно додає барви до суперечки. Політолог Луїс Орріолс із Мадридського університету імені Карлоса ІІІ стверджує, що рухам за незалежність потрібні перемоги на трьох фронтах: емоцій, інструментів її здобуття, міжнародної політики. Позбавляючи націоналістів останнього, ЄС підриває і другий фронт, таким чином висмикуючи килимок з-під їхніх ніг.

Тож, пише видання, каталонці скочуються в ілюзії. Доктрина Проді (Доктрина, названа на честь колишнього президента Єврокомісії. У ній ідеться про те, що будь-який регіон, котрий відколеться від країни-члена ЄС, автоматично виходить із клубу й повинен подавати заявку на вступ знову за звичною процедурою, – Ред.) була мимохідь докинутою ремаркою без правової ваги, кажуть вони. І якщо Каталонія таки виборе свободу, європейські лідери поставлять принцип над прагматизмом і гарантують непорушність її місця в ЄС. Орієнтовані на незалежність бізнес-групи навіть пропонують, щоб занепокоєні німецькі інвестори в Каталонії вимагали в Меркель захисту від виключення регіону з ЄС (ті, хто спостерігає за Brexit, засумніваються в правильності таких припущень).

«Утім, наявність ЄС стало найкращою гарантією територіальної цілісності його країн-членів, хоча мрійникам важко буде прийняти цей факт. Сепаратисти колись бачили ЄС гарантією безпеки в разі, якщо вони вирішать стрибнути за свободою. Натомість союз обернувся для них кліткою», – пише The Economist.  

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»