У Газпромі заявили, що Стокгольмський арбітраж зобов’язав Нафтогаз виплатити $1,7 млрд

30 Червня 2017, 17:12

Стокгольмський арбітраж ухвалив стягнути з Нафтогазу України на користь Газпрому більше $1,7 млрд. Про це повідомляє російська агенція "Інтерфакс" з посиланням на главу російської компанії Алєксєя Міллєра.

"Було проміжне рішення Стокгольмського арбітражу. За попередньою економічною оцінкою, відповідно до попередніх рішень Стокгольмського арбітражу, стягнення з "Нафтогазу" на користь "Газпрому" перевищують $ 1,7 млрд. В той же час, аргументація арбітрів з багатьох питань проміжного рішення представляється недостатньою. І "Газпром" ухвалив рішення оскаржити проміжне рішення в апеляційному суді Швеції ", – сказав Міллер.

У Нафтогазі рішення поки не коментують.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж наприкінці травня виніс проміжне рішення у суперечці між Нафтогазом і Газпромом. Текст рішення поки не оприлюднений

Нафтогаз заявив, що отримав окреме рішення у якій арбітраж відхилив претензії Газпрому за умовою "бери або плати" і задовольнив вимогу Нафтогазу про перегляд ціни в контракті з урахуванням ринкових умов.

Прем'єр міністр України Володимир Гройсман зазначив, що якби Стокгольмський арбітраж в позові НАК "Нафтогаз України" за контрактом на поставку газу, підписаним при уряді Юлії Тимошенко, задовольнив вимогу Газпрому, збитки склали б понад $45 млрд.

Згодом директор з юридичних питань НАК "Нафтогаз України" Ярослав Теклюк заявив, що трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма (відомий як Стокгольмський арбітраж) планує трохи відкласти рішення по транзитному спору "Нафтогаз України" і "Газпрому".