“Північний потік-2” додав політичних розбіжностей між Німеччиною і США

19 Червня 2017, 12:25

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель приєдналася до критики нових посилених американських санкцій проти Росії, що стало черговим свідченням зростаючих політичних розбіжностей між Берліном і Вашингтоном. Про це пише Financial Times.

"Зазвичай обережна Меркель підтримала міністра закордонних справ Німеччини Зигмара Габріеля, який виступив з різкою критикою пропозицій США. За словами її представника, вона озвучила "такий самий рівень стурбованості" з "такий же запалом". Втручання Меркель демонструє її готовність публічно озвучити критику на адресу США після відкритих нападок президента США Дональда Трампа на Німеччину через її політику в сфері оборони, торгівлі та міжнародного співробітництва", – пише видання.

Як зазначається, двосторонні натягнуті стосунки між США і Німеччиною, які можуть затьмарити саміт Великої двадцятки (G20), більше не стримує німецького канцлера, яка є найвпливовішим політиком в Європі.

Критика Меркель була спрямована проти Сенату США, який вирішив посилити санкції проти Росії, введені через агресію Кремля щодо України, розгортання ядерної зброї і ймовірним втручанням Росії у президентські вибори США 2016 року. Цей законопроект, який, як очікується, буде схвалений Палатою представників, систематизує існуючі санкції, що істотно ускладнить процес їх пом'якшення та тлі побоювань, які широко обговорювалися на початку цього року, що пан Трамп може зайняти промосковську лінію.

Однак в цьому законопроекті з'явилися нові заходи, спрямовані в тому числі проти проекту "Північний потік-2", що викликав велику кількість суперечок, і в який німецькі та австрійські компанії вже вклали свої кошти.

Крім санкцій проти російських компаній, в цьому законопроекті прописані санкції проти іноземних компаній, що підтримують "російські експортні газопроводи". Берлін засудив запропоновані заходи, назвавши їх втручанням у внутрішні справи Європи і загрозою "для європейських компаній, які беруть участь у розвитку європейських енергопостачань".

"Німеччина обурена тим, що цей законопроект розширює список обґрунтувань для введення і посилення санкцій, які були введені через агресію Росії щодо України – першопочаткової причини спільних санкцій США і Євросоюзу, розроблених Меркель і попередником пана Трампа Бараком Обамою. Хоча Берлін і поділяє стурбованість американців тим, що Росія, можливо, втрутилася у перебіг американських виборів, вона хоче, щоб майбутнє санкцій, введених через дії Росії проти України, було безпосередньо пов'язане зі змінами ситуації на Донбасі, щоб президент Росії Владімір Путін був зацікавлений у врегулюванні кризи", – зазначається в матеріалі.

Німецькі чиновники також украй незадоволені тим, що цей законопроект змушує адміністрацію США "віддавати пріоритет американському експорту енергоресурсів, створювати робочі місця в США і зміцнювати зовнішню політику США". За словами німецьких чиновників, це суперечить суті чинного режиму санкції, яка заснована на співпраці, через те, що Америка ставить свої економічні інтереси вище інтересів її європейських союзників, зокрема в сфері енергетики.

Видання зазначає, що раніше Берлін відкинув пропозицію держсекретаря США Рекса Тіллерсона про те, ситуація в Україні може бути вирішена Кремлем поза межами Мінських угод, які видання називає невиконаним мирним договором. Але за словами німецьких чиновників, Меркель залишається рішучою прихильницею Мінського угоди і нормандського формату.

"Той факт, що пані Меркель підтримала Габріеля в його критиці на адресу США, не пом'якшує її скептичного ставлення до проекту "Північний потік-2". Хоча Габріель активно відстоює цей проект, аргументуючи свою позицію економічними мотивами, Меркель намагається зберігати дистанцію через рішучі заперечення Польщі та інших східноєвропейських союзників Німеччини", – резюмує FT.