“Південмаш” відновить виробництво ракети-носія “Зеніт”

2 Червня 2017, 19:29

Держпідприємство "Південний машинобудівний завод імені Макарова" відновлює виробництво ракети-носія "Зеніт" в інтересах міжнародних проектів Sea Launch ("Морський старт") і Land Launch ("Наземний старт"). Про це повідомляється на сайті підприємства.

Згідно з повідомленням, 28 квітня "Південмаш" і компанія S7 Sea Launch Limited уклали контракт на виробництво і поставку 12 ракет-носіїв серії "Зеніт" для дослідження і використання космосу в мирних цілях в рамках міжнародних програм "Морський старт" і "Наземний старт ".

"Підписанням цього контракту зроблений великий крок в подоланні глибокої кризи, в якому перебував" Південмаш "починаючи з 2013 року, і який став наслідком обвального скорочення обсягів виробництва", – зазначає прес-служба.

Також наголошується, що сформований на сьогодні портфель замовлень "Південмашу" на найближчі роки перевищує $350 млн, серед основних замовників – компанії США, Італії, Індії, Кореї.

Нагадаємо, виробництво ракети-носія "Зеніт" на потужностях "Південмашу" було призупинене в 2014 році в зв'язку з фінансовими проблемами, що виникли в операторів проектів Sea Launch і Land Launch.

Як повідомлялося, в грудні 2016 року державне підприємство "Південмаш" відвантажило дві основні конструкції першого ступеня ракети-носія середнього класу Antares до Міжнародної космічної станції (МКС) в рамках контракту з NASA. Ракети були відвантажені із заводу в Миколаївський порт для відправлення до місця старту.