Адвокат озвучив термін перебування Фірташа у Австрії

22 Лютого 2017, 16:26

Український бізнесмен Дмитро Фірташ, який перебуває у Відні з березня 2014 року у зв'язку із запитом США про його екстрадицію, залишиться в столиці Австрії через відсутність у його справи прецедентів в австрійському правосудді.

"Фірташ залишається у Відні, термін його перебування в Австрії може затягнутися на кілька місяців, можливо, більш ніж на рік", – сказав журналістам у Відні один з адвокатів Ральф Ісінеггер.

Він зазначив, що міністр юстиції Австрії має детально вивчити обидві справи – щодо запиту на екстрадицію в США і щодо європейського ордера на арешт з Іспанії.

"Міністр юстиції може переконатися в політичній мотивації цих запитів. На підставі таких висновків міністр юстиції може відмовити у задоволенні запитів США та Іспанії", – сказав адвокат.

Терміни розгляду документів міністром юстиції не встановлені – до нинішнього моменту подібних прецедентів не було в австрійському правосудді, уточнив захисник Фірташа.

За його словами, поки адвокати докладають усі зусилля, щоб оскаржити рішення апеляційного суду, включаючи подачу апеляції до Верховного суду Австрії і до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, cуд Відня у вівторок, 21 лютого, ухвалив рішення про екстрадицію олігарха Дмитра Фірташа у США, проте за кілька годин його затримали за європейським ордером на арешт у новій справі, пов’язаній зі звинуваченнями з Іспанії. 

Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США. Українського бізнесмена звинуватили в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму в $18,5 млн хотів отримати дозволи на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції в США. Олігархові в разі екстрадиції загрожує до 50 років в'язниці і конфіскація всіх активів.

Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в 125 млн євро і зобов'язання не залишати Австрію. 30 квітня 2015 року цей же суд відхилив запит Мін'юсту США про екстрадицію Фірташа в цю країну. Згодом прокуратура Відня подала апеляцію на це рішення.

Згодом Фірташ заявив журналістам у Відні про наміри повернутися в Україну.