Рада розблокувала підписання закону про амністію бійців АТО

22 Лютого 2017, 14:11

Верховна Рада відкрила шлях до підписання спікером і президентом закону про амністію у 2016 році N4255, який, зокрема, передбачає амністію учасників АТО. За проект постанови про скасування рішення парламенту від 22 грудня 2016 року про прийняття закону проголосували лише 22 народних депутати при 226 мінімально необхідних. Таким чином, спікер Андрій Парубій може підписати законодавчий акт і направити його президенту.

Виступаючи на мітингу під будівлею Ради, депутат Андрій Іллєнко заявив, що це голосування – один з результатів сьогоднішньої акції.

"Цього питання не було в порядку денному. Але завдяки вашій присутності тут сьогодні було голосування, результатом якого стане амністія учасників російсько-української війни", – сказав він.

22 грудня 2016 року Верховна Рада схвалила пропозиції президента до закону про амністію в 2016 році, які передбачали амністію учасників АТО.

Відповідно до закону, ті, хто брав участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і отримав статус учасника бойових дій, звільняються від відбування покарання на певний строк та від інших покарань, не пов'язаних з позбавленням волі.

Відповідно до пропозицій президента, цей пункт буде застосовуватися до учасників АТО, за винятком осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Нагадаємо, 7 липня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про амністію в 2016 році, який поширюється, зокрема, на учасників бойових дій, які захищали суверенітет і територіальну незалежність України. А вже у серпні президент Петро Порошенко ветував цей закон.