Через бойові дії пошкоджено критичну інфраструктуру Донеччини та Луганщини. Керівник ВЦА попередив про можливу евакуацію в Щасті

22 Лютого 2022, 14:23

Тільки за минулу добу, 21 лютого, з боку збройних формувань Російської Федерації здійснили 84 обстріли, 64 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Зокрема, з артилерії калібру 152 мм – населені пункти Мемрик та Врубівку, а з озброєння 122 мм кілька разів обстріляли Талаківку, Водяне, Красногорівку, Станицю Луганську, Новолуганське, Новомихайлівку, Лопаскине, Лобачеве, Гранітне, Майорськ, Новогнатівку. Ще понад сорок населених пунктів потерпали від обстрілів іншими видами озброєння.

Зранку 22 лютого, попри суттєве зменшення обстрілів після офіційного «визнання» Росією так званих «ДНР» та «ЛНР», з боку збройних формувань РФ зафіксовано дев’ять порушень режиму припинення вогню, з яких сім із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Обстріляли шість населених пунктів та позиції ЗСУ поблизу Маріуполя. Зокрема, бойовики влучили у житловий будинок міста Щастя. «Протягом доби обстріли не втихають. За адресою Донецька, 20 – потрапляння, жертв немає. Зараз чекають на тишу, щоб обстежити будинок та евакуювати тих, хто залишився в помешканні. Пошкоджено вікна будинку по вулиці Гагаріна», – написав вранці на своїй сторінці голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. Він сповістив також про відновлення електропостачання, яке було припинено напередодні через потрапляння снарядів в лінію високої напруги (110 кВ) та значні пошкодження на всіх лініях електропередач, що відходять і підходять до Луганської ТЕС.

У самому Щасті та районі за минулу добу склалася майже критична ситуація. Енергопостачання Луганської області здійснювалося через одну підстанцію (ПС) 500 кВ «Кремінська». Було знеструмлено ПС 110 кВ «Райгородська», ПС 110 кВ «Щастя», та низку ПС 35 кВ. Приблизно 45,8 тисяч споживачів у населених пунктах Щастинського району залишилися без електропостачання (Щастя, Старий Айдар, Передільське, Геївка, Трьохізбенка, Кряківка, Райгородка, Станиця Луганська, Макарово, станція Кондрашевська, Валуйске, Ольхове, Новокондрашевське, Сизе, Болотенне, Пшенічне, Малинове, Зелений Гай). Станом на вечір минулої доби ТОВ «ЛЕО» не могло організувати аварійно-відновлювальні роботи, оскільки немає гарантій безпеки для бригад. ЗСУ періодично «закривали» місто Щастя на в'їзд та виїзд у період активних обстрілів.

Близько опівдня сьогодні, 22 лютого, Гайдай повідомив про відновлення роботи ТЕС у Щасті. Проте вже за годину він же повідомив про новий обстріл ТЕС і часткове знеструмлення. Оприлюднене відео свідчить про займання на території станції.

 

Ще пізніше Гайдай заявив про можливу евакуацію Щастя у разі продовження обстрілів.

«В разі не припинення обстрілів у Щасті – будемо сьогодні приймати рішення про евакуацію. Місця розміщення людей визначені, ДСНС та Нацполіція готові до проведення евакуації», – йдеться у повідомленні на сторінці фейсбук Гайдая.

За висновками Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вечорі 21 лютого обстріл міста Щастя та пошкодження Луганської ТЕС запропоновано визнати надзвичайною ситуацією державного рівня. Зокрема, в документі йдеться, що артобстріли міста Щастя були точкові та мали на меті знищення критичної інфраструктури. У зв’язку з відсутністю опалення у місті розгортаються пункти обігріву, зокрема, у спортзалі Щастинського ліцею № 2 та міському будинку культури. Серед постраждалих об’єктів соціальної інфраструктури – дитячий садок «Зірочка» у Щасті, хірургічне відділення міської лікарні готове до прийому поранених. Також звернулися до Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін щодо забезпечення «режиму тиші» для проведення відновлювальних робіт на Луганській ТЕС.

Неспокійно й у прифронтових населених пунктах Донеччини. 21 лютго бойовики обстріляли смт Новолуганське. За оперативною інформацією, пошкоджені об’єкти інфраструктури. Селище залишилося без світла і опалення, перебито газогін. Внаслідок обстрілу загинув цивільний чоловік 1970 року народження. Знеструмлено Донецьку фільтрувальну станцію. Повністю зупинено подачу води до Авдіївки, селища Верхньоторецьке, сіл Ласточкине та Орлівка, частково скорочено подачу води до Донецька. Всього без води залишилось більше 29 тисяч людей. Станом на 14:40 вода до Авдіївки ще надходила самопливом. Є інформація, що через обстріли російсько-окупаційних військ зупинено також ТЕЦ у Світлодарську.

В Мирненській громаді Волноваського району у зв'язку із загостренням вирішили перевести школи на дистанційне навчання. Відвідування дітьми дошкільних закладів залишили на вибір батьків. Окрім масованих обстрілів майже всіх населених пунктів громади, було виявлено також пошкодження єдиного пішохідного мосту, який дає можливість мешканцям села Старомар’ївка потрапляти на вільну територію через село Гранітне. Пізніше голова селищної ВЦА Володимир Весьолкін заявив, що міст вдалося оперативно відновити.

Продовжуються інформаційні диверсії. Минулої ночі окупанти на своїх інформаційних ресурсах повідомили про евакуацію міста Бахмут, яка начебто відбувається гелікоптерами.

Один із прикладів повідомлення з дезінформацією

Голова Донецької обласної ВЦА був змушений спростовувати фейк про начебто мобілізацію працівників цього органу влади.

«Офіційно заявляю, що цей так званий документ – фейк від першої до останньої букви. Документ ОДА із таким номером містить зовсім іншу інформацію», – написав Павло Кириленко на сторінці у фейсбук. – Крім того, уважний читач помітить невідповідність у назвах департаментів та посад, а також у назві «Донецького обласного військового комісаріату», – з минулого року він переформатований у структуру із зовсім іншою назвою. Не полегшуватиму авторам фейку роботу – хай принаймні загуглять, як правильно називається ця структура».