Борщ у списку ЮНЕСКО поставить крапку у дискусіях про батьківщину рецепту – Ткаченко

11 Грудня 2020, 18:11

Міністерство культури та інформаційної політики націлене на включення українського борщу до до культурної спадщини ЮНЕСКО. Про це написав у Facebook міністр культури Олександр Ткаченко. 

 

Ткаченко вважає, що визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО поставить крапку у навмисно створених дискусіях щодо етнічної батьківщини рецепту страви.

 

Він зазначив, що йдеться не про гастрономічну ідентифікацію.

 

«Це питання захисту важливої культурної складової та частини історії. Визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО – поставить крапку у навмисно створених дискусіях щодо етнічної батьківщини рецепту страви. Як казала мені моя бабця, а їй – її бабця: борщ – український», – написав Ткаченко.

 

За його словами, 18 грудня МКІП та Громадська організація "Інститут культури України" разом із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком проведуть онлайн-фестиваль «Культура та традиція приготування українського борщу». У рамках заходу 25 учасників зберуться разом і кожен приготує страву за різним унікальним рецептом, залежно від традицій області.

 

«Все ж в онлайн – а отже будь-який рецепт можна занотувати і повторити вдома. Або ж долучитися до процесу і готувати паралельно», – додав міністр.