Володимир В’ятрович: За останній рік робота УІНП була далеко не достатньою

10 Грудня 2020, 15:25

За останній рік робота Українського інституту національної пам’яті була далеко не достатньою. З одного боку, для цього є такі об’єктивні причини, як зменшення фінансування. Але з іншого — є дивним, що керівництво УІНП не було готовим публічно відстоювати свій бюджет. Про це в інтерв’ю Тижню розповів народний депутат України, екс-голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

 

«Знаєте, я пообіцяв собі не критикувати УІНП упродовж року, щоб побачити, якими будуть результати роботи. І днями цей рік якраз минає. Можу сказати, що робота УІНП за цей час була далеко не достатньою. З одного боку, для цього є такі об’єктивні причини, як зменшення фінансування. Але з іншого — навіть коли ми говоримо про фінансування, мене здивувала позиція керівництва УІНП, зокрема Антона Дробовича, який не був готовим публічно відстоювати свій бюджет. На відміну від керівництва Українського культурного фонду, Українського інституту книги, які мобілізували громадськість на захист своїх бюджетів, і зрештою їм урізали фінансування значно менше. Натомість УІНП спокійно й мовчки проковтнув урізання власного бюджету — і в березні поточного року, й ось тепер», —  сказав він.

 

В’ятрович зауважив, що одним із зауважень пана Дробовича до попереднього керівництва УІНП було те, що воно неправильно налагодило інформаційну стратегію, а тому певні рішення спричиняли непорозуміння в суспільстві. Але нова стратегія УІНП, як виявилося, полягає в мінімізації власної інформаційної присутності. Цього року дуже мало було чути УІНП, дуже мало було ініціатив, які «звучали» б на суспільному рівні.

 

«Що ж до позитивних моментів, то йдеться про продовження ініціатив, започаткованих іще нашою командою. Поширення дуже цікавих відеороликів, присвячених завершенню Другої світової війни, організація різних круглих столів тощо. Але мені бракує уваги суспільства, яку треба було привернути до цих тем. Є, звісно, об’єктивні причини — та ж таки епідемія коронавірусної хвороби, — але вони не заважають активнішій роботі в інформаційному просторі в інтернеті. Це якраз і є проблемою УІНП: анонсували, що суспільству запропонують нові змісти й нові форми, але впродовж року я їх так і не побачив», — розповів екс-голова УІНП.

 

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»