Доктор політичних наук: Захід обережно відреагував на події у Білорусі не через Лукашенка, а через Росію

18 Серпня 2020, 15:31

Захід побоюється, що якщо він надто активно втрутиться в ситуацію у Білорусі, Росія може негайно цим скористатися. Таку думку в інтерв’ю Тижню висловила уродженка Мінська Ольга Жіль-Белова, доктор політичних наук, доцентр університету Бордо Монтень, науковиця Центру досліджень середньовічної і новітної історії(СЕММС).

 

«Обережність тут не щодо Лукашенки, а щодо Росії. Захід побоюється, що якщо він надто активно втрутиться в ситуацію, Росія може негайно цим скористатися. Тим паче, порівняно з Україною, де певна частина суспільства завжди прагнула емансипації від Росії, в Білорусі такої критичної маси немає. Якщо ми уважно подивимося на вимоги протестувальників, то побачимо, що ніхто активно не заперечує проти партнерства з Росією. І в цьому також велика відмінність між двома країнами», – сказала вона.

 

Жіль-Белова зауважила, що поки що білоруси вимагають лише нових і чесних виборів та встановлення демократії. Ціханоуска, зокрема, казала про своє бажання повернутися до Конституції 1994 року, яку Лукашенка змінив у 1996-му, коли посилив свої президентські повноваження. Ідеться, напевне, не лише про текстуальне повернення до того документа, а більше про встановлення рівноправ’я між різними інститутами влади, президентом і парламентом. Щоб уникнути зайвої концентрації влади в руках глави держави.