У МВС заявили, що частина затриманих у Білорусі бойовиків можуть мати подвійне громадянство

3 Серпня 2020, 12:21

Серед затриманих у Білорусі бойовиків ПВК Вагнера можуть бути люди з подвійним громадянством. Про це в ефірі Громадського радіо заявив заступник очільника МВС Антон Геращенко.

 

За його словами, серед затриманих у Білорусі бойовиків ПВК «Вагнер» є громадяни України — це ті особи, які воювали проти України на Донбасі.

 

«Вони є злочинцями і вони за законодавством Білорусі мають бути видані Україні для суду, тому міністерство внутрішніх справ вимагає від Білорусі видати цих осіб, щоб ми могли судити цих людей за злочини проти нашої країни.

 

Оскільки ПВК «Вагнер» — це структура, яка є напівдержавною і вона використовується для просування російських державних інтересів на території України, Сирії, Судані, Лівії, зрозуміло, що Росія і їхнє керівництво будуть відстоювати цих осіб», — каже Геращенко.

 

Також він додав, що через великий вплив Росії на Білорусь затримані через певний час можуть будуть відпущені, але Україна повинна наполягати на своєму, вимагати видати тих, хто воював проти України на Донбасі.

 

«Називалась цифра 9 ( затриманих у Білорусі «вагнерівців» з українським громадянством, – Ред.), але інформацію ще перевіряють. Там можуть бути люди із подвійним громадянством, бо багато тих, хто зрадив інтереси України беруть російське громадянство. Зараз правоохоронні органи України перевіряють інформацію, щоб мати більше інформації», – каже Геращенко.

 

Заступник очільника МВС додав, що перемовини про екстрадицію затриманих «вагнерівців» тривають і Україна буде наполягати на своїй позиції.

 

Нагадаємо, 30 липня Білорусь звернулася до української сторони з проханням перевірити причетність затриманих бойовиків російської приватної військової компанії "Вагнера" до злочинів в Україні. 

 

Відомо, що понад 30 бойовиків іноземної приватної військової компанії, яких у ніч на 29 липня під Мінськом затримали працівники правоохоронних органів Білорусі, виявилися найманцями російської ПВК Вагнера.

 

Стверджується, що правоохоронці отримали інформацію про прибуття на територію Білорусі понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації у період виборчої кампанії. 

 

Заступник секретаря Ради національної безпеки й оборони України Сергій Кривонос 29 липня заявив, що Київ може вимагати видачі уродженців України, яких затримали в Білорусі разом з іншими бойовиками ПВК Вагнер.

 

31 липня голова МВС України Арсен Аваков заявив, що правоохоронні органи України передадуть білоруським колегам інформацію, яка підтверджує злочинну діяльність бойовиків ПВК "Вагнер" на території України.