Міністерство охорони здоров’я України розробило правила для кафе та ресторанів, які працюватимуть з 11 травня. Про це 5 травня повідомляє МОЗ на сайті відомства.
У міністерстві пояснюють, що необхідно робити:
- Проведення термометрії всіх працівників перед початком робочого дня. Якщо температура виявиться вищою за 37,2 градуса – такого співробітника зобов'язані не допускати до роботи, як і людей з ознаками респіраторних захворювань;
- Обслуговування в громадському харчуванні дозволяється тільки на виніс за попередніми замовленнями та/або на літніх майданчиках просто неба. У такому разі між столами повинна бути дистанція 1,5 м, а за кожним з них може розміщуватися одна або дві людини;
- На вході необхідно розмістити антисептики;
- Адміністрація або персонал самі повинні контролювати і забезпечувати умови щодо запобігання чергам;
- Меню має розташовуватися поруч з місцем видання замовлень, давати меню клієнтам не можна;
- Замовлення повинні видавати виключно в одноразовому посуді і закритій тарі;
- Працівники повинні використовувати засоби індивідуального захисту, а роботодавець має забезпечити їх п'ятиденний запас і стежити за виконанням цього правила;
- Людей з групи ризику необхідно тимчасово усунути від роботи в громадському харчуванні;
- Перед і після відкриття, а також кожні дві години приміщення треба обробляти мийними та дезінфекційними засобами;
- Місце проведення розрахунку повинно бути обладнане пристроями для безконтактної оплати, поличкою для передання замовлення без контакту з клієнтом.
У МОЗ додають, що з 11 травня в парках дозволять відвідувати зони відпочинку і заняття спортом.
Згідно рекомендацій, у парках і скверах повинні бути облаштовані туалети, і зони з наявністю рідкого мила і антисептиків на вході в зону відпочинку. Заборонено проведення організаційних заходів, а також робота атракціонів.
При цьому відвідувачі мають право:
- користуватися зонами відпочинку з дотриманням індивідуальних заходів профілактики і в групах не більше 3 осіб;
- використовувати рекреаційні зони для індивідуальних пробіжок і занять спортом з дотриманням належного соціального дистанціювання та правил, встановлених адміністрацією.
Нагадаємо, що в Україні станом на 9:00 вівторка, 5 травня, виявлено 12697 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 316 летальних, 1875 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 366 нових випадків.
Нагадаємо, COVID-19 спалахнув на ринку морепродуктів в китайському Ухані (адміністративний центр провінції Хубей), який було закрито з 1 січня. Як з’ясувалося, першою інфекцію підхопила продавчиня креветок.
Вірус вражає дихальні шляхи. Ознаками інфекції є респіраторні симптоми, лихоманка, кашель, задишка і важке дихання. Збудник передається від людини до людини. Вірус не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку, а також з хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань. Ліків, рекомендованих для профілактики або лікування, немає.
Згідно з рекомендаціями МОЗ, щоб не захворіти, потрібно: уникати контакту з людьми із симптомами ГРВІ (мінімальна дистанція – 1,5 метра); не торкатися обличчя, зокрема очей, носа та рота; термічно обробляти продукти. У разі появи перших симптомів ГРВІ слід невідкладно звернутися до свого сімейного лікаря.
Зазначимо: більшість людей, які хворіють на COVID-19, переносять його як звичайний ГРВІ. ВООЗ оцінює летальність від захворювання на рівні 3,4%.
З 12 березня у зв’язку зі спалахом COVID-19 в Україні діє тритижневий карантин. 18 березня в рамках карантинних заходів зупинилися всі залізничні, авіаційні та автобусні міжміські і міжобласні пасажирські перевезення. 25 березня уряд подовжив всеукраїнський карантин до 24 квітня.
8 квітня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що карантин у зв’язку з COVID-19 може бути продовжений до початку травня.
Водночас Кабінет міністрів вніс зміни в постанову про запобігання поширенню коронавіруса COVID-19, яким вводяться більш жорсткі обмеження на період карантину.
22 квітня Кабмін продовжив всеукраїнський карантин до 11 травня. 24 квітня Уряд сформував поетапний план виходу з карантину, який складається з п'яти етапів.
4 травня Кабмін вирішив продовжити карантин до 22 травня. Водночас з 11 травня почнуть діяти деякі послаблення.